spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Profesorul ȘPĂGAR de la ASE a revoluționat CORUPȚIA academică: Evidența riguroasă a mitei, reduceri la licențele pe stoc și plata în rate

- Advertisement -

„Evenimentul zilei” vă prezintă detalii inedite din ancheta procurorilor în cazul arestării unuia dintre cei mai renumiți profesori universitari de la ASE. Prodecanul Facultății Finanțe- Bănci din ASE, Iuliu- Cosmin Șerbănescu (37 de ani), a ajuns în arest pentru 30 de zile după ce a fost filmat când primea șpagă de la studenți. Tânărul este conferențiar universitar doctor și profesor titular al cursurilor de Fiscalitate/ Asigurări și Reasigurări.

Mercurialul licențelor

Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General l-au acuzat pe Șerbănescu de luare de mită și trafic de influență. El ar fi cerut bani, sume între 400 de lei și 400 de euro, de la aproximativ 12 studenți pentru a le facilita promovarea examenului de licență planificat în iulie 2014. Profesorul promitea că va interveni și pe lângă colegii din comisia de licență.

Prețul maxim, 400 de euro, era cerut de Șerbănescu în cazul în care vindea o lucrare de licență gata elaborată. Prețul unui „studiu de caz”, parte importantă a lucrării, era de „doar” 400 de lei. Pentru a nu se încurca în „clienți”, profesorul ținea acasă evidența șpăgilor și a lucrărilor și accepta plata în rate.

Procurorii SUPC au găsit la domiciliul său zeci de însemnări ale acestuia, cu numele studentului, lucrarea de licență repartizată și sumele de bani cerute pe ultimii patru ani universitari. „18.03 Alexandra M. – Gestiunea datoriei publice a României – 200-300 euro=500 de euro, cu mențiunile „Verif” și „OK”.”, „08.04 Max. Cr.- Paradisuri fiscale- 200 euro+ 200 euro+ 100 euro= 500 euro, cu mențiunile „Verif” și „OK”, „17.06 Nicolae P- Perfecționarea la nivelul asigurărilor de bunuri- 700 lei, cu mențiunile „Verif” și „OK”, sunt doar o parte din însemnările acestuia.Potrivit propriilor notițe, în anul 2013/2014, Șerbă nescu a încasat suma de 6.550 de euro. Însemnările profesorului au dezvăluit și câștigurile anuale din anii trecuți: 2012/2013- 7.880 de euro, 2011/2012- 3.555 de euro și 6.050 de lei, iar în 2010/2011- 6.500 de euro.

„Nu e șpagă, sunt meditații”

Iuliu-Cosmin Șerbănescu a susținut că banii primiți de la studenți reprezentau contravaloarea unor meditații sau consultanță. „Aceștia nu au fost obligați să facă aceste meditații și, implicit, să plătească contravaloarea acestora. Tariful meditațiilor, cuprins între 400 de lei și 400 de euro, a fost stabilit de către mine, în funcție de volumul de muncă depus”, s-a disculpat Șerbănescu. Toți studenții care i-au dat bani au infirmat apărarea acestuia.

Una dintre studente, Anda, a povestit procurorilor cum a ajuns să dea bani pentru licența primită pe un stick. „După ce a analizat lucrarea, a tăiat foarte multe pasaje, cum proceda de obicei cu toți ceilalți colegi de-ai mei. Având în vedere că mă aflam într-o relativă întârziere, mi-a comunicat faptul că am două variante: să schimb tema lucrării de licență, ori există posibilitatea de a apela dumnealui la o cunoștință care mă poate ajuta cu refacerea studiului de caz aferent lucrării de licență, contra cost, suma fiind de 450 de euro”, a povestit Anda. Procurorii spun că Șerbănescu a inventat „cunoștința” și că, de fapt, el avea disponibile mai multe licențe „de vânzare” în format digital.

Profu’ voia mita în vază: „O să-i zic că a venit Moșu’”

În fața studenților, Iuliu-Cosmin Șerbănescu a inventat o „cunoștință” la care trebuia să ajungă banii pentru licențe. În fața studenților chemați pe rând în biroul său, pentru a fi credibil, profesorul juca teatru și „discuta” prețul la telefon cu această persoană. Daniel i-a dat lui Șerbănescu, pe 12 iunie 2014, suma de 300 de euro pentru un studiu de caz la lucrarea „Managementul daunelor auto”. Totul s-a întâmplat în biroul de la ASE al profesorului, iar acesta i-a cerut să bage banii într-o coală de hârtie și să-i lase într-o vază din spatele televizorului. „Vezi că e o vază în spateletelevizorului, să o ia dracu’. Pune și tu undeva banii acolo, să nu se vadă, că nici nu vreau să-mi stea pe birou sau prin sertare”, explica Șerbănescu. „Îi las aici și-i ia el de aici”, era ascultător studentul. „Îi bag și îi ia el, că nici nu vreau să pun mâna pe chestiile astea. M-am spălat dracului… cu nebunii din asta. Tu ai înțeles, Daniel? Trebuie să citești chestia aia. O să-i zic că a venit Moșu’ în vază. Ok. Și nu discuți cu nimeni”, era sfatul profesorului. După plecarea studentului, Șerbănescu a luat din vază banii lăsați de Daniel, și de o altă studentă, și i-a băgat în borseta personală, cu care venise la birou în dimineața respectivă. Ulterior, el a părăsit biroul. Întreaga scenă a fost filmată!

„Am luat 8.50, deși știu că meritam mai puțin”

Citeste mai mult: http://www.evz.ro/profesorul-spagar-de-la-ase-a-revolutionat-coruptia-academica-evidenta-riguroasa-a-mitei-reduceri-la-licentele-pe-stoc-si-plata-in-rate.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.