spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

Prinsi cu fofârlica la ajutorul social

- Advertisement -

CONTROL Zeci de familii din judetul Vaslui, care anul trecut au beneficiat de indemnizatii pentru cresterea copilului, ar putea fi obligate acum sã restituie statului banii primiti, dacã nu-si justificã pânã la ultimul bãnut veniturile dobândite în acea perioadã. Asupra multor vasluience planeazã suspiciunea cã ar fi „omis” sã anunte autoritãtile cã s-au întors înainte de finalizarea concediului de maternitate la locurile de muncã pentru a încasa concomitent salariul si indemnizatia pentru cresterea copilului.

În martie, o verificare a Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã prin încrucisarea bazelor de date detinute de mai multe institutii de profil a scos la ivealã cã zeci de mãmici si tãtici din judet au fentat statul de peste 1,6 miliarde lei vechi cu indemnizatia pentru cresterea copilului. Este vorba de un numãr de 134 de beneficiari, mame si tati care în timp ce, teoretic, se aflau în concediu pentru cresterea copilului încasând bani de la stat, au realizat si alte tipuri de venituri.

„Conform legii, în situatia în care copilul nu a împlinit vârsta de unul, doi sau, în cazuri speciale, trei ani, dreptul la indemnizatie se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul realizeazã venituri supuse impozitului. În mod normal, beneficiarul indemnizatiei este obligat sã comunice în scris primãriei orice modificare intervenitã în situatia sa de naturã sã determine încetarea sau suspendarea plãtii drepturilor, în termen de 15 zile lucrãtoare de la aparitia acestora, ulterior primãria având obligatia de a transmite comunicarea agentiei, în termen de 5 zile de la înregistrarea acesteia. „, a explicat Sorin Prepelitã, directorul AJPIS Vaslui. Controlul a început prin suprapunerea datelor detinute a AJPI Vaslui cu cele de la Casa de Pensii, aceasta din urmã detinând situatii privitoare la angajatori, angajati si numãrul de zile lucrate. „Dupã suprapunerea celor douã baze de date, au fost trimise adrese atât angajatorilor, cât si angajatilor pentru a solicita relatii suplimentare în legãturã cu anumite sume de bani depistate, având în vedere cã legea prevede cã plata indemnizatiei nu se suspendã în situatiile în care beneficiarii primesc diverse sume de bani în baza legii contractului colectiv de muncã sau a contractului individual de muncã, altele decât cele rezultate din desfãsurarea efectivã a unei activitãti în perioada concediului. Astfel, dupã ce au fost eliminati cei care de exemplu au primit bani conform unor drepturi judecãtoresti sau cei care au primit de exemplu prime conform contractului colectiv, au fost identificati 134 de beneficiari care si-au reluat activitatea cu o lunã, douã, chiar trei luni înainte de a termina concediul de crestere a copilului, ba chiar mai mult, o parte dintre acestia au lucrat pe perioada concediului la un alt angajator sau chiar în afara tãrii, primind astfel si indemnizatie si salariu”, a adãugat Sorin Prepelitã. Potrivit acestuia, în cazul acestora, debitul constituit se ridicã la valoarea de 160. 124 lei, iar pentru cei prinsi cu mâta în sac sumele încasate pe nedrept vor fi recuperate.

Verificãrile continuã

Conform directivelor ANIPIS, controalele pentru reducerea numãrului de persoane care beneficiazã în mod eronat de indemnizatii debutate în luna martie vor continua pânã la finalul lunii mai, acestea fiind realizate prin încrucisarea datelor detinute de agentia localã cu cele detinute de ANAF referitoare la veniturile realizate de beneficiarii de indemnizatii pentru cresterea copilului, precum si cu cele referitoare la cei care au fost depistati cã au prezentat plãtitorilor de indemnizatii adeverinte false de la angajatori cu venituri mai mari decât cele din fisele fiscale de la ANAF. „Din dorinta de a evita situatiile neplãcute referitoare la constituirea si recuperarea debitelor, sau de sesizare a organelor de urmãrire penalã în cazul în care existã suspiciuni de fraudã, recomandãm tuturor beneficiarilor nostri, cât si angajatorilor, respectarea legislatiei în vigoare care presupune în primul rând sã comunice institutiei noastre data reluãrii activitãtii pentru a se proceda la suspendarea plãtii în timp util. De asemenea, este foarte important sã se acorde o mare atentie documentelor eliberate de angajatori, care stau la baza calculãrii indemnizatiei si trebuie sã cuprindã date reale si corecte”, a adãugat directorul AJPIS.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.