spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Presedintele CCIA Vaslui, la inaugurarea Camerei Bilaterale de Comert R.Moldova-Româia (foto)

- Advertisement -

LANSARE Mai multi oameni de afaceri vasluieni au fost prezenti, vineri, la Chisinãu, la deschiderea Camerei Bilaterale de Comert R. Moldova-România, care se doreste a fi un cadru de comunicare si de dezvoltare a relatiilor dintre companiile din cele douã tãri unite de aceeasi limbã si aceleasi aspiratii. Aceastã Camerã Bilateralã s-a înfiintat în urmã cu o lunã de zile, la initiativa mediului de afaceri de pe cele douã maluri ale Prutului, din dorinta de a avea o mai bunã reprezentare a intereselor firmelor care activeazã în Republica Moldova sau România, cele câteva mii de societãti comerciale care existã si functioneazã deja în cele douã tãri, oferind prilejul si altor companii sã afle despre posibilitãtile de a investi în domeniile interesate. Cu acest prilej, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, a oferit, ca reprezentant al presedintele Camerei de Comert si Industrie a României, o plachetã aniversarã la împlinirea a 150 de ani de existentã a CCIR celui care a înfiintat sistemul cameral în Basarabia, Gheorghe Cucu, acum presedinte de onoare al Camerei de Comert de la Chisinãu. România este, în acest moment, al doilea partener comercial al Republicii Moldova, în conditiile în care volumul importurilor si exporturilor a ajuns la cifra de 1 miliard de dolari.

Constantin Vieru, presedintele noii Camere de Comert, sustine cã “aceastã Camerã Bilateralã de Comert, în calitate de reprezentant al mediului de afaceri, îsi propune sã fie partenerul firmelor de pe cele douã maluri ale Prutului în aspiratia de a-si dezvolta afacerea, de a consolida afacerile începute sau de a-si promova interesele”. “Republica Moldova si România au avut mereu o relatie economicã aparte, lucru datorat contextului geopolitic, cât si istoriei celor douã tãri. Scopul Camerei nu este doar reprezentarea intereselor membrilor sãi, ci si acela de promovare a parteneriatului public-privat. Dorim sã devenim un vehicul prin care mediul de afaceri sã îsi promoveze initiativele si sã încerce sã atenueze mãsurile neconforme cu nevoile sale”, a explicat Vieru. Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, prezent si el la Chisinãu pentru lansarea acestei Camere Bilaterale de Comert, a cerut un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei aviatice din Ucraina. “Republica Moldova, iatã, a fãcut pasi concreti pentru colaborarea cu Uniunea Europeanã si dovedeste, în acest moment, cã poate fi un partener comercial de încredere pentru tãrile membre ale UE, iar viitorul ne va confirma acest lucru. Sunt în jur de 4.500 de firme cu capital român sau moldovenesc care activeazã pe cele douã maluri ale Prutului, în timp ce firmele românesti au investit aici un capital de 900 milioane euro. România este o tarã extrem de stabilã, din punct de vedere economic si financiar, are o crestere de 3,9% din PIB, pe primul loc între tãrile UE. Suntem un partener solid, cu care puteti dezvolta afaceri, în care puteti avea încredere. Am vãzut în Guvernul R. Moldova multi tineri, care vor aduce un suflu nou dezvoltãrii ulterioare a tãrii. Mesajul Guvernului României, a premierului Victor Ponta este de sustinere a Republicii Moldova, a eforturilor dvs. de integrare europeanã, privind din perspectiva relatiei extrem de puternice care ne leagã. Nu trebuie sã uitãm cã avem 1 milion de persoane care vin din România în Republica Moldova si încã 1 milion de oameni care vin dinspre R. Moldova spre România, deci avem multe de fãcut si pe componenta turism. Vom avea o campanie de promovare a turismului din România”, a spus ministrul Jianu.

Ionel Constantin a oferit placheta omagialã a Camerei de Comert si Industrie a României, la 150 de ani de existentã a sistemului cameral românesc

La lansarea oficialã de vineri au participat firme atât din Vaslui, cât si din Botosani, Iasi si Bacãu, ceea ce demonstreazã interesul mediului de afaceri din România în a dezvolta relatii de colaborare cu firme din Basarabia. Presedintele CCIA Vaslui a fost bine primit de colegii de la Camera de Comert a R.Moldova, cu care a legat în timp prietenii durabile. “Mã aflu aici în dubla mea calitate, de presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, cât si de presedinte al Centrului Bilateral de Afaceri România-Republica Moldova. Suntem aici, la Chisinãu, pentru a demonstra cã suntem alãturi de oamenii de afaceri moldoveni, cã dorim sã le sprijinim eforturile pe lungul drum al integrãrii europene. Totodatã, cerem sprijinul celor douã guverne, din Republica Moldova si România, în dezvoltarea mediului de afaceri din cele douã tãri, motorul dezvoltãrii economice. Sã nu uitãm cã, în 2013, România a reprezentat pentru Republica Moldova un loc cheie în dezvoltarea economicã, fiind pe locul II ca nivel al importurilor si exporturilor, ceea ce spune multe despre posibilitãtile noastre de colaborare pe viitor”, a spus Constantin. În numele presedintelui CCI din România, acesta a înmânat o plachetã omagialã, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de existentã a sistemului Cameral din România celui care a pus bazele Camerei de Comert din Moldova, Gheorghe Cucu, azi presedinte de onoare. Multumind pentru plachetã, vicepresedintele Camerei de Comert de la Chisinãu, Vladimir Didilicã, a spus cã, dupã ani de zile de încercãri, s-a reusit gãsirea unei punti de colaborare între mediul de afaceri din R. Moldova si cel din România, prin înfiintarea acestei Camere Bilaterale. “Este un eveniment important pentru firmele din tãrile noastre. Sunt plãcut suprins de prezenta reprezentantilor Guvernului României, mai ales cã România este prima tarã din Europa care a ratificat Acordul de liber schimb semnat între R. Moldova si Uniunea Europeanã. Astãzi, comertul nu mai are granite, iar România este o punte pentru firmele din Republica Moldova în a accesa piete din UE. Dorim totodatã ca tot mai multe firme din România sã investeascã aici, cu încredere, mai ales cã noi putem oferi o deschidere cãtre pietele din est. Noi nu mai avem nevoie de contacte, avem foarte multe contacte, acum avem nevoie de contracte, contracte economice benefice pentru investitorii din cele douã tãri”, a afirmat Didilicã.

Consulul general al României la Bãlti este multumit: au dispãrut cozile pentru vize!

“Dupã semnarea acestui acord de liber schimb, a început o adiere mai caldã pentru Republica Moldova, mai ales cã oamenii au început sã circule liber spre Europa si nu mai fac cozi la consulate, pentru vize. E un lucru bun. Noi dezvoltãm relatiile de suflet, am fost aceeasi tarã, atâta vreme, avem un suflet comun si istorie comunã. Dar, acum avem nevoie si de infrastructurã, de relatii economice. Cred cã, în ultimul timp, relatiile economice între firme din Republica Moldova si cele din România s-au întetit. Dacã Ucraina era mai de mult în Uniunea Europeanã, nu mai cãdeau acum avioane. UE înseamnã pace si iatã la ce duce încãlcarea pãcii”, a spus consulul general al României la Bãlti, Mihai Baciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.