spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Pedofilul Darie: “Mângâierile erau părinteşti”

- Advertisement -

Pus în temă cu acuzaţiile, a demisionat de la Palatul Copiilor Piatra Neamţ  * “Un om cu un coeficient de inteligenţă ridicat, care poate manipula întrebările”, spune psihologul care în toamna 2013 i-a dat aviz favorabil  * Inspectorul general şcolar Stan, hotărât să împartă chestionare părinţilor în toate şcolile din judeţ, “pentru depistarea de eventuale situaţii de genul acesta”

Profesorul Lucian Darie este descoperit ca pedofil după zece ani de la preluarea primei grupe de copii la Palatul Copiilor din Piatra Neamţ. “Evident, un om duplicitar”, ne spune directorul unităţii, Viorel Ciurlea, cel care ani la rând s-a lăudat cu talentul artistic al angajatului sau ajuns la Vocea României şi laureat al mai multor festivaluri naţionale cu copiii de la canto.

“Ştiam că este un om foarte talntat, că are valoare artistică, atât. Îndruma 120 de copii cu vârste între 5 şi 19 ani. Lucrează la Palatul Copiilor de 10 ani, timp în care nu am avut vreodată măcar o sesizare verbală de pedofilie. Pe 24 martie, în seara în care a fost făcută sesizarea la Poliţie, a fost sesizat inspectorul general şcolar Viorel Stan, iar domnul general a doua zi dimineaţă m-a chemat la Inspectoratul Şcolar Neamţ. Credea că eu ştiu ceva. I-am spus că nu ştiu nimic. Atunci am primit dispoziţia să fac o anchetă internă şi să vin cu un punct de vedere. Cum era şi firesc, am pornit ancheta de la profesorul acuzat. L-am chemat aici, l-am întrebat dacă a făcut acele lucruri, dar a negat absolut tot. A spus că are un comportament absolut normal, de părinte, că şi el are fetiţă de 6 ani, şi că OBIŞNUIEŞTE SĂ-ŞI RECOMPENSEZE ELEVII CU O MÂNGÂIERE. Că i se pare ceva normal, deloc deplasat. L-am informat că poliţia este pe fir şi, în cadrul aceleiaşi discuţii, a zis că-şi dă demisia. Pe motiv de boală. Nici nu i-am cerut alte explicaţii”, ne-a declarat Viorel Ciurlea, directorul Palatului Copiilor Piatra Neamţ.

Unitatea are camere de luat vederi, însă doar la intrări, nu şi în sălile de cursuri. Camerele sunt pentru protecţia bunurilor, pentru că instituţia nu are un paznic.

* Poliţiştii au vrut să vadă sala de canto şi au ridicat calculatorul folosit de profesor

Directorul de la Palatul Copiilor îşi aminteşte că, a doua zi după discuţia cu profesorul, au venit mulţi poliţişti, care au vrut să vadă sala de canto şi au ridicat un calculator, cel pe care-l folosea profesorul la oră. Cu poliţiştii a venit şi femeia care a făcut plângere la poliţie. “Era complet dărâmată psihic. A venit şi cu fetiţa, care a trebuit să indice locul unde s-a întâmplat ce acuză că s-a întâmplat…”, ne relatează directorul Ciurlea.

Apoi ne conduce spre sala de canto. Situată la…demisol. Pentru cine nu ştie, ca să ajungi la demisol trebuie să cobori nişte scări pe un culoar îngust, apoi să traversezi un coridor luung şi îngust. Iar sala de canto are câteva geamuri mici, în partea de sus a peretelui, evident fiind sub nivelul solului. Directorul ne spune că sala este ideală pentru lecţii de canto şi pentru cântat la instrumente muzicale pentru că este izolată fonic. Şi are dreptate. Pentru că o minte de om normal la cap nu s-ar gândi nici o clipă că o astfel de încăpere ar putea fi ideală pentru intimidarea unor copii şi izolare în alte scopuri…

“La cercut domnului profesor sunt foarte mulţi copii, pentru că era foarte căutat. La grupe erau şi mici şi mai mari, iar cei mici în general sunt însoţiţi de părinţi, de bunici. Sunt şi cazuri în care mai rămân şi copiii singuri, în funcţie de ceea ce-şi propune profesorul, pentru că este o activitate solo, de muzică”, ne spune directorul de la Palatul Copiilor.

* “Dezgustător. Consider că, prin demisie, profesorul şi-a recunoscut vina”

Inspectorul general şcolar Viorel Stan, din cadrul ISJ Neamţ, susţine că, întrucât profesorul şi-a dat demisia imediat după ce Poliţia a declanşat ancheta, această mişcare îl scoate de sub competenţa învăţământului. “Evident, este vinovat pentru că prin demisie consider că şi-a recunoscut vina. Ce pot să vă spun este că, nu a existat nici o sesizare scrisă până pe 24 martie , când a apărut acea plângere la Poliţie. Nici la noi nu au fost reclamaţii şi nici la Palatul Copiilor. Acest caz m-a pus serios pe gânduri şi vreau să spun că vom face un chestionar pe care să-l adresăm elevilor pentru a afla eventuale situaţii de genul acesta şi de a le rezolva. Cadrele didactice, la începutul anului şcolar, trebuie să aibă toate avizele la zi, respectiv cele de sănătate fizică şi psihică. Iar profesorul în cauză avea, totuşi, în regulă aceste avize, pentru că altfel nu putea începe anul şcolar”.

* “E nevoie de un inventar psihologic mai amplu ca să-ţi dai seama că are deviaţii”

Psihologul Mihai Pavăl, cel care la începutul anului şcolar 2013-2014 i-a dat lui Lucian Daria avizul de “apt psihologic pentru exercitarea profesiei de profesor”, îşi aminteşte foarte bine de dascăl: “O persoană cu un coeficient de inteligenţă ridicat, care poate manipula întrebările. Ca să descoperi cu adevărat înclinaţiile pediofile ai nevoie de două, trei zile de teste, să-i vezi rezistenţa la stres; trebuie testare aprofundată. Bateria de teste obligatorii nu poate evidenţia decât dacă persoana suferă de impulsivitate, dacă are înclinaţii spre alcoolism… În ultimii ani am descoperit astfel de cazuri şi am adus la cunoştinţa directorilor de şcoli, care la rândul lor au luat măsuri. În mod cert, în cazul de faţă, ce a făcut acest profesor este criminal!”.

Geanina NICORESCU

Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/pedofilul-darie-mangaierile-erau-parintesti/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.