spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Olanda, centrul offshore-urilor ruseşti: cum pot olandezii să cutremure economia Rusiei

- Advertisement -

De Telegraaf, cel mai citit ziar din Olanda, titra pe prima pagină: „Este de-ajuns, gata! Intervino!” Mesajul îi era adresat premierului Mark Rutte, iar ziarul olandez cerea intervenţia NATO în Ucraina pentru a-i potoli pe separatiştii pro-ruşi, vinovaţi pentru doborârea cursei MH17.

Marile companii olandeze care au interese de afaceri în Rusia au ajuns, la rândul lor, sub asediul presei, scrie Europolitics.

Jurnalistul Bas Heijine îşi amintea că „în aprilie, atunci când criză din Crimeea era la apogeu, Ben van Beurden, directorul executiv al Sehell, îi făcea o vizită lui Puţin asigurându-l că, indiferent de situaţia politică, Shell şi Rusia au mari planuri pentru viitor.”

Rostec este un conglomerat controlat de statul rus şi din care face parte şi compania ce fabrică sistemul de apărare sol-aer Buk, despre care s-a tot vorbit că a stat la baza atacului cu rachetă în urmă căruia cursa MH17 a fost doborâtă. Cel puţin una din subsidiarele Rostec se află în Olanda pentru a profită de taxele mici pe profit, scrie Europolitics.
Mass-media şi opinia publică din Olanda îl împinge de la spate pe premierul ţării să pună presiune şi pe celelalte mari puteri europene că să adopte sancţiuni mai dure împotriva Rusiei.

Rostoc nu este, evident, un caz singular. Mii de firme ruseşti au ales să îşi deschidă subsidiare în Olanda pentru a salva bani întrucât, să spunem, aici, sistemul de taxare este mai blând. Olanda este, totodată, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Rusiei.

Rotterdam, cel de-al patrulea port că mărime din lume, este un hub extrem de important pentru distribuirea combustibilului fosil şi pentru minerale. Rotterdam a fost, totodată, cea mai importantă cale de comerţ a Rusiei prin care a exportat şi aimportat, în anul 2013, bunuri în valoare de 70 de miliarde de dolari. Din această cifra, ţiţeiul înseamnă 22 de miliarde de dolari, urmat de carbine şi metale.

Mii de persoane, majoritatea îmbrăcate în alb, au participat miercuri seară, la Amsterdam, la un marş al tăcerii în onoarea celor 298 de victime ale zborului MH17, printre care şi 193 de olandezi, potrivit Mediafax. Participanţii la marş s-au reunit în Piaţă Dăm, în centrul oraşului, că urmare a unui apel lansat pe Facebook în ziua în care întreagă ţară a ţinut doliu pentru cele 298 de victime ale zborului MH17.

Sursa: euroactiv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.