spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
20-apr.-2024

JURNALISTI FÃRÃ FRONTIERE

- Advertisement -

CINSTE LOR! Scriu despre România cu sufletul si le transmit confratilor din diaspora italianã vesti despre cei dragi, rãmasi acasã! La ziarul “Actualitatea Româneascã” , pe care românii din Italia îl asteaptã cu nerãbdare de douã ori pe lunã, lucreazã si trei bârlãdeni, care, prin munca lor, fac cinste urbei natale si tãrii. Alina Harja, Marius Lupu si Ghighi Neamtu, sunt originari din Bârlad si au plecat în tãri strãine sã munceascã, ajungând sã facã ceea ce le place: jurnalism. Alina are 31 de ani si este director editorial, Marius are 45 de ani si este director art, iar Ghighi, la 62 de ani, este ziarist, epigramist, caricaturist, rebusist – omul “tutto fare” (bun la toate) al redactiei de la Roma. De altfel, ziarul “Actualitatea Româneascã” editat la Bucuresti, aduce românilor plecati în Austria, Germania, Franta, Belgia, Luxemburg, Marea Britanie si Irlanda, Italia, Israel, Grecia, Cipru si Norvegia utimele stiri din tara de care tuturor le este dor si pe care nu o pot uita. “Dintre toti românii de care m-am împiedecat prin lume, cei mai isteti, mai cu picioarele pe pãmânt, mai respectati de cei din jur si mai educati erau bârlãdenii. În afarã de mine!” spune mucalit, decanul de vârstã al jurnalistilor români de la Roma, Ghighi Neamtu.

Marius Lupu, Ghighi Neamtu si Alina Harja, sunt trei nume care au rezonantã în sufletele prietenilor din Bârlad si ale familiilor lor, iar pentru românii din Italia reprezintã legãtura cu tara. Cei trei bârlãdeni sunt jurnalisti la redactia din Roma a ziarului “Actualitatea Româneascã”, editat la Bucuresti si care apare în 16 tãri. Având sloganul “Ziarul românilor de pretutindeni”, acesta se adreseazã exclusiv românilor de peste hotare, într-un format personalizat pentru fiecare tarã. La Roma, la redactia acestui ziar al diasporei, am gãsit, nu fãrã uimire, trei bârlãdeni, pe Ghighi Neamtu, Marius Lupu si Alina Harja, ba chiar patru, dacã îl punem la socotealã si pe ultimul venit – acum un an, Darian Glod, jurnalist sportiv al “Actualitãtii Românesti”. I-am întrebat pe fiecare în parte ce fac, de ce au ales jurnalismul, dacã le este dor de tarã, de Bârlad si ce diferentã este între jurnalismul românesc si cel (tot românesc de altfel) practicat într-o tarã ca Italia. Ca sã fim politicosi, îi dãm întâietate Alinei, o femeie si jumãtate, isteatã si corespondent din Italia al televiziunilor de la Bucuresti. Este director editorial la “Actualitatea Româneascã”, are 31 de ani si crede cu tãrie în ceea ce face si în meseria de jurnalist.

Pasionatã de jurnalism încã din liceu

Alina Harja este nãscutã pe 2 ianuarie 1980, la Bârlad si este jurnalistã la Roma din vara lui 2004. A lucrat la o televiziune localã din Italia, TeleEtere, a fost corespondent permanent în Italia pentru Realitatea TV. Din noiembrie 2010, este corespondent pentru Antena3. Între timp a colaborat cu o serie de ziare italiene (“La Repubblica”, “L’Unità”). În 2010, a publicat împreunã cu un deputat italian, Guido Melis, volumul “Românii. Minoritatea decisivã pentru Italia de mâine”, lansat la Camera Deputatilor a Republicii Italiene de cãtre Presedintele Camerei, Gianfranco Fini. Volumul a fost tradus si în româneste si va fi publicat în România în aceastã primãvarã. “Pentru mine a fost o pasiune încã din liceu. Este o meserie care-ti permite sã fii mereu în contact cu oamenii, sã discuti cu acestia si, în acelasi timp, sã-i informezi, sã le prezinti realitatea care îi înconjoarã. Am preluat “Actualitatea Româneascã”, deoarece în diasporã (cel putin cea italianã) lipsea un ziar independent. Ceea ce exista pe piatã era destul de departe de ceea ce se poate numi o “informatie obiectivã si corectã”, ne-a precizat Alina Harja, director editorial al ziarului “Actualitatea Româneascã” din Roma. “Noi, ca linie editorialã, acordãm un spatiu semnificativ si exemplelor pozitive, iar Italia este plinã de eroi români, de oameni de afaceri de succes si mai ales de muncitori români care s-au fãcut respectati în societatea italianã prin seriozitate, dedicare fatã de muncã si sacrificiu personal. Este nevoie de astfel de exemple pentru a reda încredere oamenilor, pentru a-i stimula”, a mai precizat Alina.

Director art – Marius Lupu

Un alt bârlãdean care munceste la Roma pentru ca românii din Italia sã fie informati cât mai corect este Marius Lupu, de 45 de ani, cunoscut bârlãdenilor ca fiind initiatorul “Zilei Caricaturistilor la Bârlad (Art Club, 5 mai 2000). Marius a absolvit Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte Vizuale, sectia Design, în 2004. În 2003, a plecat cu o bursã europeanã Erasmus/Socrates – la Politecnico di Milano. A fost elev la Colegiului National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, liceu pe care îl are si acum în inimã sa si de care îi este dor. Este designer, pictor si grafician independent la Roma.

“Între 2000-2004 am avut câteva experiente lucrative în Italia, iar din 2005 m-am autodetasat la Roma pe perioadã nedeterminatã – unde am realizat diverse proiecte de publicitate si design, inclusiv pentru firmele si asociatiile românesti din Italia. Am fost o perioadã graficianul “Gazetei Românesti”, iar în prezent sunt art-directorul ziarului “Actualitatea Româneascã”, editat în România si destinat conationalilor din diasporã.

Mi-e dor de pãrinti si de doi – trei prieteni rãmasi acasã. Oricum, eu chiar dupã atâtia ani mã consider încã “în deplasare” (mai prelungitã un pic, ce-i drept), asa cã mi-e dor de acasã ca si cum as fi detasat la Târgu Jiu sau la Carei si nu ca unuia “plecat afarã” sau emigrat. Revin o datã – de douã ori pe an la Bârlad si sper ca într-o bunã zi deplasarea sã se încheie si sã revin definitiv. Mi-ar plãcea sã pot lucra din nou în (si pentru) orasul meu.Mi-e dor de pãrintii mei, de prietenii pe care îi am în Bârlad. M-am bucurat însã sã întâlnesc bârlãdeni la Roma si sã lucrez împreunã cu trei dintre ei la ziar. Este ca si cum m-as fi întors la anii din liceu”, a spus Marius Lupu.

„Tutto fare” – Ghighi Neamtu sau „Puiesteanul” bun la toate si la nimic!

Cel mai usor îmi este sã scriu despre Ghighi Neamtu (Puiesteanul – numele de jurnalist), de care multi bârlãdeni îsi amintesc din primele aparitii ale singurului cotodian local pânã prin anul 1999 – 2000, la care a scris o perioadã. Pe numele sãu real Gheorghe Neamtu, acesta are 62 de ani si se considerã abia iesit din „adolescentã”. Se descrie pe sine cam asa: „Scriitor de lozinci, umorist, textier, regizor si actor diletant”, poet, rebusist, vagabond, boem, grãdinar, artist de stradã, caricaturist „tutto fare” (adicã bun la toate si la nimic”, ziarist”. Ghighi Neamtu are o poveste interesantã, pentru cã a plecat în „lume” în august 1999, când era jurnalist la „Monitorul de Vaslui”. A colindat Europa pe bicicletã, pe jos, prin masini si trenuri, intentionând sã realizeze un jurnal al acestor frumoase cãlãtorii, dar deocamdatã acesta este … în sertar. Din 2002 locuieste la Roma si în prezent scrie pentru „Actualitatea Româneascã” – Italia. „Fac jurnalism pentru cã este singura modalitate deocamdatã de a face cunoscute si altora gândurile, pãrerile, opiniile mele, lateral de noi românii si de ceea ce ne stã împrejur, fãrã luptã. Dintre toti românii de care m-am împiedicat prin lume, cei mai isteti, mai cu picioarele pe pãmânt, mai respectati de cei din jur si mai educati erau bârlãdenii. În afarã de mine! Un exemplu: Cele trei ziare în limba românã, care circulã la nivel national în Italia si cel de al patrulea « Magazinul Românesc » – în proiect, sunt conduse de bârlãdeni! Mie cel mai dor îmi este de borsul ãla fãcut de o bunã prietenã din Bârlad. În rest, eu am reusit sã fac întotdeauna ceea ce îmi propusesem la plecare: baie! Fac parte dintr-un neam drept, vertical, care nu se apleacã niciodatã: neamul lombosciaticilor!” a încheiat mucalit Ghighi Neamtu, interviul pentru cotidianul “Vremea Nouã”, pe care mi-a mãrturisit cã îl citesc toti cei din redactia de la Roma, zilnic! Mutumim!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

269 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.