spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Ion Martiş vrea 120.000 de euro şi suspendarea emisiei Focus TV

- Advertisement -

Ion Martiş, patronul de la SC Diplomatic TV Pres şi cel care deţine televiziunea Atlas TV, cere executarea unei sentinţe împotriva concurenţei u reprezentanţii de la Focus TV, cumpărată de la familia Buscă în 2007, susţin că nu au nimic de plată în contul transmisiei prin cablu u procesele dintre cele două firme care deţin staţii tv şi societatea de cablu a început în 2008 u Ion Martiş susţine că vrea să fie despăgubit întrucît societatea care i-a preluat reţeaua de cablu a încălcat clauza de exclusivitate a transmiterii în judeţ a postului său, Atlas TV
Conflict pe bani mulţi şi influenţă între oamenii de afaceri care se află în spatele celor două posturi de televiziune din Focşani, Atlas şi Focus, care se luptă de ani de zile în justiţie. Totul a pornit după ce omul de afaceri Ion Martiş a vîndut reţeaua sa de televiziune prin cablu şi cerea printr-o clauză ca postul său de televiziune să fie singurul difuzat în judeţ. Litigiul dintre SC Diplomatic TV Pres şi SC Focus Diplomatic SRL, respectiv SC Digital Cable Systems SRL Bucureşti, este aproape de punctul final, însă nici una dintre părţi nu pare dispusă la compromisuri. Ion Martiş a obţinut o hotărîre judecătorească definitivă prin care televiziunea Focus ar urma să-şi înceteze emisia, însă partea adversă nu recunoaşte decizia magistraţilor. Focus TV a început să emită în Focşani după ce familia Buscă a renunţat în 2008 la Diplomatic TV, transformată ulterior în Focus Diplomatic TV.

Ce vrea Ion Martiş

Conform patronului de la Diplomatic TV Pres, societatea care deţine postul local Atlas TV, Ion Martiş, societatea Focus Diplomatic, care face parte din grupul de firme patronat de buzoianul Vlad Pufu, ar trebui să-i achite daune în valoare de peste 120.000 euro şi ar trebui să sisteze emisia peste frecvenţa pentru care a obţinut licenţa. “Prin biroul executorului judecătoresc Teodorescu Ioan Cristian şi Niagu Liviu Cosmin, s-au emis în decembrie 2011 două somaţii împotriva SC Focus Diplomatic SRL pentru punerea în aplicare a deciziilor rămase definitive ale instanţei, respectiv pentru achitarea sumei de 121.581 euro şi pentru sistarea emisiei peste puterea autorizată de autorităţile abilitate. Pînă la acest moment, nu am primit încă nici un răspuns”, a precizat Ion Martiş, patronul de la Atlas TV. Acesta mai spune că este îndreptăţit să primească banii drept compensaţii pentru că Digital Cable Systems SRL Bucureşti, societatea de cablu care a preluat întreaga reţea de cablu pusă la punct de firma lui Martiş, a încălcat clauza de exclusivitate a transmiterii în judeţ a postului Atlas TV. Procesul a pornit în 2008, cînd reprezentanţii de la Atlas TV au solicitat unui organism specializat să măsoare puterea de emisie a celor de la Focus TV, care a primit autorizare pentru 50 de Watt. Conform măsurătorilor, Focus ar fi emis, cel puţin în perioada măsurătorilor, cu un emiţător de 450 de Watt, valoare care depăşeşte cu mult puterea autorizată de autorităţile abilitate. Reprezentanţii Focus au susţinut însă în permanenţă că nu au depăşit puterea maximă autorizată.

Miza procesului: clauza de exclusivitate

Un alt motiv de litigiu între cele trei societăţi a fost cel privind încălcarea unei clauze contractuale. Astfel, programul local Focus TV a fost preluat în 2008 şi în reţeaua de cablu administrată de SC Digital Cable Systems SRL Bucureşti, care aparţinuse anterior mai multor asociaţi, soţii Ion şi Ioana Martiş, Marius Marian Martiş, fiul acestora şi Ovidiu Alexandru şi Monica Elena Bejenaru. “Digital Cable Systems nu a respectat contractul din 20.12.2007, prin care SC Diplomatic TVR Press are exclusivitate de transmitere a programului local Atlas TV, iar pîrîta nu poate să retransmită alt program local”, arată în una dintre cererile de chemare în judecată firma Diplomatic Pres. Reprezentanţii firmei au indicat că, la încheierea contractului, pentru preluarea reţelei de cablu din judeţ, care includea la momentul respectiv 183 de localităţi, se negociase un contract de 200 euro/abonat. Preţul a scăzut ca urmare a negocierii unei clauze de exclusivitate a transmiterii postului Atlas TV în reţeaua de cablu, conform contractului de cesiune. Ion Martiş susţine că în contractul semnat, la art.17, se stipula clar care sînt condiţiile, şi a fost semnat doar cu anumite clauze asumate. În urma negocierii, părţile au căzut de acord să se plătească 170 euro/abonat cu respectarea celor două clauze, a celei de retransmitere gratuită a postului Atlas TV în reţeaua administrată de Digital Cable Systems respectiv a exclusivităţii transmiterii ca post local a TV Atlas în afara municipiului Focşani.

Soluţii diferite de la instanţă la instanţă

Primul demers în instanţă a aparţinut SC Diplomatic TV Pres care, prin ordonanţă preşedenţială rămasă definitivă, a obţinut acceptul instanţei pentru ca Digital Cable Systems să sisteze retransmiterea postului Focus TV pe reţeaua de fibră optică, respectiv ca postul să emită în limita maximă autorizată. Conform patronului de la Diplomatic, nici una dintre dispoziţiile instanţei nu a fost respectată, motiv pentru Martiş s-a adresat procurorilor. Parchetul de pe lîngă Tribunalul Vrancea nu a reţinut însă comiterea nici uneia dintre infracţiuni, nici în sarcina reprezentantului legal al Focus Diplomatic şi nici în sarcina celui al SC Digital Cable Systems, motivînd şi faptul că “SC Digital Cable Systems, luînd act de sentinţa civilă nr 447/11.12.2008, rămasă definitivă şi irevocabilă prin care s-a stabilit sistarea retransmiterii programului emis de SC Focus Diplomatic SRL Focşani, a sistat retransmiterea programului începînd cu data de 11.03.2009”. Ion Martiş susţine însă că Digital Cable Systems nu a întrerupt niciodată retransmiterea în judeţ a postului Focus TV, operatorul de cablu oferind organelor de anchetă la acel moment informaţii false. La judecarea cauzei pe fond, prima sentinţă s-a pronunţat la Tribunalul Dîmboviţa, unde cauza a fost strămutată la solicitarea societăţii de cablu. Judecătorii au admis în parte cererea reclamanţilor şi a dispus către Focus Diplomatic să sisteze emisia peste puterea autorizată de autorităţile abilitate, fără plata vreunei sume compensatorii. În apel, Curtea de Apel de la Ploieşti a dat cîştig de cauză şi a dispus ca societatea de cablu să sisteze retransmiterea în judeţ a programului Focus TV şi plata în solidar către reclamanţi (Martiş ş.a.) a sumei de 121.581 euro. Pe 26 mai 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o decizie prin care a admis recursul declarat de Digital Cable Systems împotriva deciziei pronunţată de instanţa de apel şi a modificat în parte decizia atacată “în sensul că respinge apelul reclamanţilor (…). Respinge ca nefondat recursul declarat de SC Focus Diplomatic SRL Focşani (…) Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate”, au indicat judecătorii de la ÎCCJ.

Vlad Pufu spune că nu-i dă nici un ban lui Martiş

eferitor la punerea în executare a acestei sentinţe, avocatul omului de afaceri Vlad Pufu, Lucian Sălcuţan, susţine că Focus Diplomatic nu are vreo obligaţie bănească faţă de Diplomatic TV Pres. “Somaţia de plată a sumei de 121.581 euro trimisă societăţii noastre constituie un grav abuz al executorului judecătoresc ce a emis-o şi o gravă ilegalitate ce va fi îndreptată cu siguranţă de instanţa de judecată. În acest sens, dacă acest simulacru de executare va continua, vom acţiona în judecată pe iniţiatori şi vom cere şi acoperirea tuturor daunelor ce ne vor fi cauzate”, a precizat avocatul Lucian Sălcuţan. Societatea care deţine reţeaua Focus Tv s-a plîns inclusiv la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la modul în care s-a judecat acest proces, acuzînd unele intervenţii chiar politice pe parcurs, ţinînd cont de influenţa familiei Martiş. “Noi nu am fost obligaţi la plata vreunei sume de bani către pretinşii creditori. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins apelurile ce fuseseră admise iniţial de Curtea de Apel Ploieşti. Şi aceasta respingere a fost pronunţată asupra tuturor capetelor de cerere şi privind toate părţile din dosar. În acest fel, rămîne valabilă sentinţa Tribunalului pronunţată pe fondul cauzei, în integralitatea sa”, a mai explicat avocatul omului de afaceri Vlad Pufu, care respinge astfel pretenţiile formulate de omul de afaceri Ion Martiş, patronul Atlas TV. (Gabriel SAVA)

Televiziunile vrîncenilor de la începuturi şi pînă în prezent

Începuturile televiziunii pe meleagurile mioritice le-a făcut Marius Vătăşoiu, cu studioul de televiziune STF, în 1994-1995. În octombrie 1995, a apărut şi concurenţa, cînd Ion Martiş şi Constantin Buscă, parteneri de afaceri, s-au asociat pentru o nouă televiziune, Diplomatic Atlas TV. Cei doi nu au rămas mult timp împreună şi, după patru ani, fiecare dintre cei doi investitori a plecat pe drumuri separate, cu echipe şi studiouri diferite: Atlas TV a lui Martiş şi Diplomatic TV a lui Buscă. Omul de afaceri Ion Martiş a pus la punct şi reţeaua de cablu din judeţ, pe care mai apoi a vîndut-o pe bani buni către Digital System Cable, cu care mai tîrziu avea să intre în conflict. Buscă a vîndut apoi televiziunea, în 2007, chiar înaintea anului electoral 2008, buzoianului Vlad Pufu, care era asociat cu jurnalistul Ion Cristoiu în grupul de presă “Evenimentul Romanesc”. Pufu a inaugurat astfel Focus TV Focşani în 2008, pe care l-a completat cu ziarul “Şansa Vrînceană”, ambele canale media fiind “dedicate” mai mult campaniei electorale din 2008-2009. În Focşani a mai activat şi staţia Realitatea TV, care a fost lansată cu mare pompă în noiembrie 2008, chiar în campania electorală pentru alegerile parlamentare, însă nu a rezistat pe tumultoasa piaţă vrînceană decît un an şi jumătate./

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.