spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

GEOANÃ, PIERDUT ÎN CEATÃ ÎN MOLDOVA! (foto)

- Advertisement -

Fostul presedinte al PSD, cu sacul de bani la Vaslui

PIERDERE DE TIMP Aproape o orã a întârziat, ieri, emisarul premierului Victor Ponta, fostul presedinte PSD, Mircea Geoanã, la întâlnirea cu sefii judetului. Explicatia oferitã pentru întârziere i-a multumit pe primari si sefii de deconcentrate adunati în sala de sedinta a Consiliului Judetean: ceata l-a împiedicat sã aterizeze la timp pe aeroportul din Iasi, plus cã la acest aeroport se fac si lucrãri de modernizare. De la întâlnirea cu Geoanã, în calitatea sa de Înalt Reprezentant al Guvernului, nu au lipsit directori care nu aveau nicio legãturã cu subiectele în discutie, cum ar fi Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judetean, cea care s-a plimbat prin salã nelinistitã, înainte de venirea lui Geoanã, întretinându-se cu toatã lumea adunatã la ordinul presedintelui CJ si a prefectului Puicã. Înaltul reprezentant al Guvernului i-a lãmurit repede pe sefii judetului de ce a venit la Vaslui. Guvernul României vrea sã bage câteva zeci de milioane de euro în proiecte transfrontaliere, sprijinind proiectele transfrontaliere, cu Ucraina sau Republica Moldova. Pe lângã momentele serioase ale întâlnirii de ieri, au fost si declaratii spumoase, care au fãcut deliciul asistentei. „Dle senator Geoanã, v-am sustinut în al doilea tur la prezidentiale. În primul tur, l-am sustinut pe Vadim, cã era tatãl meu, desi mai bine mã nãsteam orfan. Pe toti cei care i-am sustinut eu, nu au iesit la alegeri. Pânã si când m-am sustinut pe mine, a iesit Vasile Mihalachi presedinte. O sã mai auziti de Corneliu Bichinet”, a spus vicepresedintele CJ.

„Sunt aproape de finalul unui turneu pe care, în calitatea conferitã de primul-ministru, l-am întreprins prin tarã, în judetele de granitã ale României cu Ucraina sau Republica Moldova. Vreau sã vã spun cã este timpul sã ne apucãm temeinic de treabã, pentru cã ceea ce se întâmplã acum în Ucraina este o provocare uriasã pentru Europa, dar si o oportunitate pentru România. Am venit în judetul Vaslui, un judet de la granita Uniunii Europene, la extremitatea tãrii si a Europei, mai putin dezvoltat decât celelalte judete, cu investitii mai mici, sanse si oportunitãti de afaceri destul de scãzute”, a recunoscut Geoanã. Dupã o trecere în revistã a istoriei de pe aceste meleaguri, dar si din zonele la care Rusia priveste acum cu jind, Mircea Geoanã a explicat de ce a venit la Vaslui cu adevãrat. „Sunt la Vaslui pentru a vã spune cã trebuie sã ne pregãtim, autoritãti locale si judetene, institutii deconcentrate, pentru o mare provocare. Peste câteva sãptãmâni, Albita si judetul Vaslui nu vor mai fi granita economicã a Uniunii Europene, aceastã granitã se va muta câteva sute de kilometri mai încolo, spre Chisinãu, dupã ce Republica Moldova, Ucraina si Georgia vor semna acordul de asociere cu Uniunea Europeanã. Vorbim, deci, de o nouã granitã comercialã a Uniunii Europene, iar Vasluiul nu va mai fi zonã de extremã periferie a Europei. As vrea sã remarc, totodatã, cã dacã sunt regiuni ale României si judete care s-au dezvoltat destul de bine, fiind mai apropiate de pietele occidentale, aici, în zona dvs., sunt multe de fãcut, iar Guvernul României vrea sã sprijine proiectele transfrontaliere, la care puteti fi parte. În primul rând, vã spun cã trebuie sã pregãtim puncte de frontierã comune cu Republica Moldova si Ucraina, la fel cum se întâmplã acum în Polonia, la granita cu Ucraina, pentru cã, în curând, va trebui sã intrãm si în Schengen”, a explicat fostul presedinte al Senatului.

Uniunea Europeanã ne dã bani cu sacul, dar nu ne bagã si în traistã…

Mircea Geoanã a cerut primãriilor, Consiliului Judetean, altor institutii deconcentrate sã se implice în realizarea de proiecte transfrontaliere, în special pe zona Republicii Moldova, proiecte care vor beneficia de finantare de la Guvernul României, pe partea de cofinantare. „Vorbim, în principal, de proiecte legate de infrastructurã, fie cã ne gândim la poduri între cele douã tãri, energie electricã sau alte asemenea oportunitãti. „Pregãtim o informare la nivelul Guvernului României, despre proiectele de cooperare transfrontalierã pe Republica Moldova si Ucraina, dupã care vom merge cu aceste proiecte la Bruxelles, unde ne vom sustine punctele de vedere si vom cãuta sã obtinem o finantare cât mai consistentã. De la Nistru pânã la Tisa, vom fi cu totii în Uniunea Europeanã! Vã spun cã judetele din Estul României, cum este si Vasluiul, trebuie sã profite de aceastã oportunitate. Nu stiu când vom mai avea aceastã oportunitate, baierele pungii occidentale nu vor rãmâne deschise la infinit, probabil peste ceva timp vom auzi de o crizã în altã parte a Europei si atunci atentia cancelariilor vestice se va îndrepta de la Ucraina si Republica Moldova. Sã ne spuneti acolo unde nu sunt bani de cofinantare la primãrii, pe proiectele transfrontaliere, pentru cã o astfel de ocazie nu apare de multe ori”, a mai spus Geoanã. Acesta a mai cerut ca, la punctele de frontierã cu Republica Moldova, pe partea Vasluiului, sã se facã pregãtiri pentru un aflux crescut de mãrfuri si persoane, dupã ce R. Moldova va semna acordul de asociere cu UE. „Obligatia care îmi revine mie, prin aceastã pãlãrie guvernamentalã, este si de a reface imaginea României, destul de sifonatã. Rog autoritãtile locale si pe cele ale statului român sã reprioritizeze proiectele de colaborare transfrontalierã, cu proiecte absolut noi, cu razã mai largã de pãtrundere. Vorbim de zeci de milioane de euro, poate si mai mult, bani care vor veni în aceste proiecte. Îmi doresc proiecte bune, pe care eu le voi sustine la Guvern si, împreunã, sã le prezentãm la Bruxelles. Nu asteptati miracole peste noapte, trãim unul dintre acele momente în care istoria ne pune la încercare”, a mai adãugat Geoanã.

Forum international pregãtit de vasluieni la Iasi, la care va veni si Geoanã

Este nevoie, a mai adãugat Geoanã, ca autoritãtile din judetul Vaslui sã reînnoiascã toate contactele cu omologii din raioanele de peste Prut, pentru a crea proiecte de cooperare cu finantare europeanã, în special pe partea de infrastructurã, la care atât Moldova româneascã, cât si Basarabia sunt deficitare. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã, a spus cã institutia pe care o conduce a dezvoltat, în ani, relatii foarte bune cu administratiile de peste Prut, fapt care se concretizeazã într-un forum România-Republica Moldova-Ucraina, care va începe astãzi la Iasi. Un forum pregãtit de CCIA Vaslui, în colaborare cu Gentiana Serbu, consulul general al României la Cahul. „Cred cã, în contextul eforturilor Guvernului României, se impune realizarea podului de la Leova, o mai veche dorintã a autoritãtilor judetului Vaslui, pentru afluirea circulatiei pe cele douã maluri ale Prutului. Vin cu ideea cã trebuie sã construim branduri românesti comune si puternice, cu investitii masive pe cele douã maluri ale Prutului, sustinute de finantãri europene. Ne trebuie o bancã de date coerentã, care sã fie prezentatã la Bruxelles si care sã serveascã intereselor oamenilor de afaceri din cele douã tãri, România si Republica Moldova, conexatã cu informatiile de la Chisinãu. Nu în ultimul rând, cerem recredibilizarea judetelor de granitã ale UE, cum este si judetul Vaslui”, a mai spus Constantin. Oficialii de la Guvern, cum este si Geoanã, recunosc cã Moldova în sine este un brand puternic, la fel ca Transilvania sau alte regiuni românesti, însã este nevoie de investitii în infrastructurã, pentru a dezvolta turismul, un punct important. Oamenii de afaceri au mai cerut ieri recunoasterea de cãtre UE a statutului de zonã defavorizatã pentru judetul Vaslui, investitii strategice în judet, în sumã de peste 1 miliard de euro, sau declararea zonei Husi-Albita drept zonã de liber schimb. Tot ieri, primarul Vasluiului a anuntat cã pregãteste un proiect transfrontalier destul de important, prin constructia unui complex comercial în resedinta de judet, în care firmele moldovenesti sã poatã sã-si vândã mãrfurile, ca si a unui târg auto. Câte din proiectele despre care se discutã acum vor prinde viatã, vom afla în urmãtorul an.

„L-am sustinut pe Vadim, cã era tatãl meu, dar mai bine mã nãsteam orfan”

Vicepresedintele Corneliu Bichinet a avut un discurs care i-a uluit pe toti cei din prezidiu, bine structurat si cu aluzii politice. „Sunt o fiintã profund afectivã, domnule senator Geoanã, si vã spun cã mi-ati fost foarte simpatic. Domnul Buzatu este partea rationalã a Consiliului Judetean, dar nu-mi este asa de simpatic. Printre atâtia pesedisti în acest prezidiu, trebuia sã fie si un peremisto-liberal. Dacã tot vorbim de inteligenta vasluienilor, trebuie sã recunosc faptul cã majoritatea sunt foarte inteligenti si un sfert dintre ei sunt geniali. Si, dacã mai spunem si de relatiile transfrontaliere, am sã remarc cã la Negresti s-au stabilit multe relatii cu cetãteni moldoveni, ba unii dintre ei s-au si însurat cu persoane din Republica Moldova. Eu am remarcat cã nouã, românilor, ne-a fost cea mai bine când au plecat rusi si nu veniserã americanii. În turul al doilea la prezidentiale, v-am sustinut pe dvs. În primul tur, l-am sustinut pe Vadim, cã era tatãl meu, desi mai bine mã nãsteam orfan. Pe toti cei care i-am sustinut eu, nu au iesit la alegeri. Pânã si când m-am sustinut pe mine, a iesit Vasile Mihalachi presedinte. O sã mai auziti de Corneliu Bichinet”, a spus vicepresedintele CJ, în timp ce sala era în delir.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.