Fuse si se duse: Adio, Renga!

PA Fostul prefect Radu Renga si-a luat rãmas bun de la vasluieni, atât de la sefii serviciilor deconcentrate din subordine, convocati ieri la prefecturã, cât si de la angajati sau presa vasluianã. Odatã cu plecarea fostului prefect, s-a încheiat si mandatul sefului sãu de cancelarie, liberalul Alin Juverdeanu. Conform declaratiei lui Radu Renga, acesta a plecat fãrã resentimente fatã de vasluieni, dar cu regretul cã nu a putut implementa mai multe proiecte. Contestatarii sãi, activistii anti-Chevron, au sãrbãtorit plecarea celui care, în opinia lor, a încãlcat drepturile cetãtenilor de la Pungesti si din tot judetul, printr-o actiune spontanã în fata sediului Institutiei Prefectului Judetului Vaslui.

Radu Renga si-a luat rãmas bun de la colaboratori, sefi ai institutiilor deconcentrate, mass media local sau angajati ai prefecturii. Acesta a tinut sã le multumeascã colaboratorilor pentru activitatea depusã în cei doi ani cât s-a aflat la cârma judetului. Au lipsit de la convocare conservatorii, sefi de la institutiile deconcentrtate, în schimb, printre altii, a tinut sã fie prezent si colegul sãu de partid, deputatul Florin Ciurariu, alãturi de Simona Polak, presedintele CJAS Vaslui, Isabel Bogdan, directorul Casei de Pensii, ori Carmen Chitic, comisarul sef al Gãrzii de mediu, singurul reprezentant al PSD, în afara lui Andrei Puicã, viitorul prefect.

„Vreau sã stie toatã lumea cã plec senin din aceastã functie, cu constiinta datoriei fãcute”

„Am tinut sã mã întâlnesc cu toti sefii de servicii deconcentrate, ca sã-mi iau la revedere, pentru cã, la fel ca în diplomatie, si functia de prefect la un moment dat înceteazã. Fiti convins cã am avut de învãtat de la dumneavoastrã! Când am venit aici la Vaslui, eram convins cã nu voi sta pe aceastã functie mai mult de sase luni, si iatã cã au trecut aproape doi ani, cu bune si cu rele. Am încercat sã-mi fac datoria conform legii, am avut ocazia sã gãsesc la Vaslui adevãrati profesionisti care, dacã-si vor face treaba la fel ca pânã acum, sunt convins cã vor avea rezultate în activitatea desfãsuratã. Vreau sã stie toatã lumea cã plec senin din aceastã functie, cu constiinta datoriei fãcute, si cã nu port nici un fel de supãrare pentru absolut nimeni. Sunt multumit de colaborarea cu dvs. si plec cu un sentiment plãcut de aici, din Vaslui. Mi-as fi dorit sã realizez câteva lucruri în plus, de exemplu, am avut o idee la inundatiile din mai 2012, atunci când am aflat cã pe valea Prutului sunt mai multe acumulãri nepermanente cu rolul de a prelua apa pluvialã, în urma precipitatiilor. Am fãcut un proiect prin care în aceste acumulãri sã rãmânã apã în procent de 40 – 50% pentru a fi folositã în agriculturã sau adãpatul animalelor, si de decolmatare a canalelor de deversare. As fi vrut sã fie schimbat cadrul legislativ si sã încep mãcar acest proiect de amploare, dar las aceastã sarcinã succesorului meu. Si, dacã pot sã fac o glumã, începând de azi, Andrei Puicã este un viitor fost prefect!”, a declarat fostul prefect Radu Renga.

Olaru, cel mai emotionat!

Unul dintre cei care au luat cuvântul a fost Neculai Olaru, comandantul ISU „Podul Înalt” Vaslui, care a tinut sã remarce colaborarea avutã cu fostul prefect Renga „Vã multumesc în numele colegilor de la ISU pentru ce ati fãcut prin intermediul institutiei prefectului. Am avut o colaborare exceptionalã si vã jultumesc pentru aprecierile pe care le-ati avut fatã de activitatea ISU Vaslui. Am reusit împreunã sã implementãm mai multe proiecte, dacã acum avem dispecerat comun ISU – Ambulantã se datroreazã ideii si muncii dumneavoastrã, si nu este singurul proiect implementat în aceastã perioadã care vine în sprijinul cetãtenilor”, a declarat Neculai Olaru, comandantul ISU Vaslui.

Elogii si din partea lui Puicã!

Si noul prefect, Andrei Puicã, a ridicat elogii înaintasului sãu, declarând cã „Pe timpul colaborãrii cu prefectul Renga, cel mai mult am avut eu de câstigat, este un om cu multã experientã de la care am avut mult de învãtat”. Dupã ce si-a luat rãmas bun de la colaboratorii din cadrul prefecturii, fostul prefect Radu Renga a plecat în jurul prânzului, spre Bucuresti pentru a-si prelua noile însãrcinãri în calitate de inspector guvernamental. „Eu sunt din Câmpulung Muscel, am fãcut facultatea în Brasov, m-am însurat la Râmnicu Vâlcea, am fost inspector la Bârlad si prefect la Vaslui. Sper ca acum sã nu fiu numit inspector guvernamental la Satu Mare sau Sãlaj!”,a avut puterea sã glumeascã fostul prefect.

Plecarea fostului prefect, salutatã de activistii anti-Chevron

La auzul vestii cã Radu Renga a fost înlocuit din functia de prefect al judetului Vaslui, mai multi activisti anti-Chevron vasluieni au tinut sã-si manifeste satisfactia, fãcându-si aparitia în fata sediului prefecturii, înarmati cu banere. „Am ales sã protestãm si azi, în ultima zi a vâlceanului Renga pe postul de prefect al judetului Vaslui. La fel ca multi altii care au stat pe acel scaun, si pe acest domn, istoria îl va consemna în paginile negre ale judetului nostru. Sub conducerea sa si din ordinul sãu direct, poate cele mai sincere si curate proteste din 1989 încoace, cele referitoare la activitatea Chevronului, au fost înãbusite cu o violentã nemaivãzutã de cãtre Jandarmerie. Si din cauza lui, cetãtenii din Pungesti sunt sub teroare si azi, zona de sigurantã specialã instauratã acolo, restrictionându-le o mare parte din drepturi. Acum, când vedem cã politicienii de la centru s-au folosit de el ca de o simplã unealtã, îl întrebãm: ce ati lãsat în urma dumneavoastrã, domnule Renga, cât ati ocupat functia de prefect al Vasluiului? Sincer, as vrea sã-l mai întâlnesc pe acest domn peste câtiva ani si sã vorbim despre agricultura judetului. Cum a evoluat ea de când compania americanã foreazã dupã gaze de sist” a declarat Robert, unul dintre participantii la protest. Activistii îi reproseazã fostului prefect nu doar faptul cã a permis interventia în fortã a jandarmilor la manifestatiile anti-Chevron ale pungestenilor care nu doresc decât sã trãiascã într-un mediu curat, neafectat de poluarea pe care o presupune o metodã controversatã de exploatare a gazelor de sist. Alte reprosuri sunt adresate îndârjirii cu care Radu Renga a respins, inclusiv prin actionarea în instantã, orice initiativã sau act oficial prin care locuitorii din Pungesti si-au manifestat hotãrârea de a nu permite explorarea si exploatarea gazelor de sist la ei în comunã, ori respingerea cererii legitime de organizare a unui referendum pentru schimbarea primarului comunei Mircia Vlasã.

„Nu stiu motivul pentru care a fost schimbat”

Presedintele Filialei Teritoriale a Partidului National Liberal Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, a tinut sã transmitã multumiri lui Radu Renga, în calitate de prefect al judetului Vaslui în perioada mai 2012-martie 2014, pentru profesionalismul de care a dat dovadã în aceastã perioadã. „Doresc sã îl felicit, dar si sã îi multumesc domnului Radu RENGA pentru întreaga activitate depusã de dumnealui la cârma Institutiei Prefectului, dând dovadã de profesionalism si implicare în fiecare problemã a judetului Vaslui, atât în colaborarea cu autoritãtile locale cât si cu serviciile publice deconcentrate. Recunosc, nu pot sã nu-mi exprim mirarea pentru faptul cã domnul RENGA a fost singurul prefect schimbat în cadrul sedintei de guvern de miercuri, 19 martie a.c., evident, fãrã a fi departe de a cunoaste motivul. Cu toate acestea, profit de ocazie pentru a-i ura mult succes echipei care a preluat conducerea Institutiei Prefectului Vaslui si pentru a-i transmite cã trebuie sã tinã cont de faptul cã domnul Radu RENGA a lãsat o stachetã ridicatã la un nivel înalt privind profesionalismul, si nu doar în domeniul administratiei”, a spus deputatul Florin CIURARIU, presedintele Filialei Teritoriale a Partidului National Liberal Vaslui.