spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Elevă din Iaşi cu 10 la bac: „E bine să rămânem în ţară să susţinem economia“

- Advertisement -

Rezultatele de la acest examen plasează Iaşul, ca promovabilitate, pe locul trei pe ţară. Două colegii din oraş au obţinut 100% grad de promovare şi 14 elevi (13 fete şi un băiat) au trecut examenul cu medie maximă: 10. Una dintre „campioanele bac-ului“ de la Iaşi ne-a mărturisit că nu a luat nici măcar o oră de meditaţii, pregătindu-se singură. Ce gânduri de viitor au aceşti elevi? Unde vor să continue? Cum reuşesc să atingă performanţa şi să aibă şi timp liber?

Iaşul este al treilea judeţ pe ţară în ceea ce priveşte gradul de promovare a exa­me­nului de bacalaureat. Anul acesta, gradul de promovare în tot judeţul a fost de 73,65%, mai mare decât media naţională, şi cu şase procente mai mare decât anul trecut, când a fost de 67,55% înainte de contestaţii. Acesta este cel de-al doilea an la rând în care procentul de promovare a examenului de bacalaureat creşte în judeţul Iaşi, remarcându-se o creştere totală de aproape 17,5% în cei doi ani. În 2012, procentul înainte de contestaţii era de 56,06%, iar în 2013 de 67,55%.

Colegiul Naţional şi Wurmbrand au înregistrat 100% grad de promovare

La fel ca anul trecut, la un singur liceu de stat din Iaşi s-a reuşit un grad de 100% de promovare, şi anume Colegiul Naţional din Iaşi, însă mai există aproximativ cinci unităţi şcolare care au între unu şi patru elevi respinşi care au anunţat că au depus deja contestaţie.

Conform datelor oferite de către ISJ, Colegiul Naţional „Mihai Emi­nescu“ din Iaşi a avut un elev care nu a promovat, câte doi au fost la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ şi la zi, nu la seral, la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, în timp ce la Colegiul Naţional „Costache Negru­zzi“ au fost patru, la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu“ şi la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“, câte şase.

A existat şi un liceu privat cu 100% promovare, toţi cei 28 de elevi de la Colegiul „Richard Wurmbrand“ din Iaşi promovând examenul de bacalaureat.

La polul opus, există trei licee din zona rurală la care gradul de promovare a fost de 0%, însă a fost înscris şi un număr mic de candidaţi. Astfel, liceele din comunele Lespezi, cu trei candidaţi, Focuri, cu doi, şi Tătăruşi, cu unul, au avut 0% grad de promovare la sesiunea din vară a examenului de bacalaureat.

6.500 de elevi la simulări, doar 4.785 prezenţi la bac

La examenul din anul acesta s-au înscris 5.112 elevi şi s-au prezentat 4.785, cu aproximativ 1.000 mai puţin decât anul trecut, când 5.700 de elevi au dat bacalaurea­tul. Acesta este, conform inspectorului şcolar general, prof.dr. Camelia Gavrilă, şi unul dintre motivele pentru creşterea de şase procente faţă de primele rezultatele ale anului trecut.

Aceasta a adăugat şi faptul că, pe lângă numărul mai mic de candidaţi, au contat şi simulările riguroase care au fost organizate înaintea examenului. Spre deosebire de simulări, susţinut de 6.500 de elevi la nivelul întregului judeţ, la examen s-au prezentat 4.786, acest număr cuprin­zându-i şi pe cei care au rămas corigenţi, cei care nu s-au prezentat la examen, un număr de 327, cât şi tinerii care au ales să nu susţină examenul.

„Pe de o parte am fost consecvenţi în organizarea unor simulări foarte serioase şi la care am insistat asupra prezenţei, însă mai trebuie să spunem, cu tristeţe, că se explică procentajul mai crescut şi prin faptul că s-au prezentat mai puţini elevi. Prin faptul că s-a produs deja o formă de autocontrol, de autoevaluare a elevilor, tineri care au preferat să nu se prezinte la un examen la care au considerat că nu au mari şanse de a-l promova. Este o scădere semnificativă“, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Aceasta susţine că aproximativ 1.000 de elevi au preferat să rămână cu diploma de absolvire a celor 12 sau 13 clase, sau cu un certificat de pregătire în domeniu în cazul elevilor ce au terminat licee tehnologice, care au ales să intre direct pe piaţa muncii sau la diferitele şcoli post-liceale care exis­tă.

„Fiecare şcoală are o datorie morală să vadă ce s-a întâmplat cu acei absolvenţi: şi-au găsit de lucru, au plecat în afară ţării, merg la o şcoală postliceală, care le sunt alternativele sau dacă îi vom regăsi la examenul din august, pe ideea că au timp mai mult de studiu şi de aprofundat. Abia atunci vom putea trage concluzii mai apropiate de realitate“, a adăugat Camelia Gavrilă.

Conform acesteia, procentul de promovare a absolvenţilor de anul acesta care au susţinut examenul de bacalaureat este de peste 80%, mai exact 80,84%.

Cei mai mulţi elevi au avut note între 8 şi 9

La nivelul centrelor de examinare organizate în judeţul Iaşi au fost doar nouă elevi eliminaţi în timpul examenelor, şapte dintre aceştia în timpul probelor scrise şi doi de la cele de competenţe. În afară de aceste incidente, a mai existat o întrerupere de patru minute a curentului electric la Colegiul Naţio­nal „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, însă conducerea ISJ susţine că nu s-a petrecut niciun incident în acel interval la unitatea şcolară din Paşcani.

„A fost un exa­men dificil, cu o logistică enormă. Un examen complex, au fost 16 centre de examinare, în jur de 1.000 profesori asistenţi, 300-400 profesori în diferite comisii, iar comisia judeţeană a lucrat de dimineaţă până seară, fiind vorba de o muncă tita­nică. Au fost monitorizate sistemele de înregistrări la fiecare jumătate de oră, iar fiecare sală de clasă a fost dotată cu câte două camere de filmat“, a precizat Camelia Gavrilă.

Există 310 elevi care au medii ge­nerale peste cinci, între 5 şi 5,99, despre care ISJ Iaşi spune că se aşteaptă să depună contestaţii în vederea promovării exame­nelor şi care ar putea ridica procentul de promovare. Cei mai mulţi elevi, 1.073, au luat între 8 şi 8,99, în timp ce 798 au avut o medie cuprinsă între 9 şi 9,99, iar 14 au luat zece pe linie, cu doi mai mulţi decât rezultatele din iulie de anul trecut, înainte de contestaţii. Pe discipline, la limba română 91% dintre cei care au susţinut examenul au luat peste nota 5, iar la matematică procentul este de 87,34%.

În drum spre Cambridge

Şapte dintre cei 14 zecişti provin de la Colegiul Naţional din Iaşi, ai cărui repre­zentanţi susţin că este o performanţă care, deşi poate aşteptată, îi onorează cu atât mai mult cu cât a fost confirmată.

„A fost o ge­neraţie foarte bună şi suntem evident extrem de mulţumiţi de rezultatele copiilor, în special a celor care au avut zece pe linie. Sunt elevi foarte buni, în mare parte olimpici, şi suntem deosebit de mândri de performanţa lor“, a declarat Cristina Vâl­cu, director al unităţii şcolare.

În ceea ce-i priveşte pe zecişti, aceştia sunt împărţiţi. Ma­joritatea celor care au terminat cu zece pe linie examenul de bacalaureat au ales ca ultimă probă anatomia sau biologia, fiindcă îşi doresc să meargă la medicină.

Ioana Lămătic, de la „Naţional“, este însă una dintre excepţii. Aceasta a luat zece pe linie la română, matematică şi fizică teoretică şi s-a înscris deja la cursurile Universităţii Cambridge, dorind să îşi creeze o carieră din matematică, inclusiv pe cercetare.

„Voi afla în august rezultatele, dar am aplicat pentru siguranţă şi la College of London şi voi aplica şi la Universitatea «Al.I. Cuza», la matematică. Cambridge are reputaţia de a fi cea mai bună facultate din lume mo­mentan, şi ar fi o oportunitate pentru mi­ne, pentru că aş lua deja contactul cu lumea academică internaţională. Cred că cerceta­re, din păcate, nu aş putea să fac în România, pe matematică, ca acolo, şi mai există şi foarte multe oportunităţi în toate domeniile mergând doar pe matematică“, a susţinut Ioana Lămătic.

La polul opus, Maria Teodora Codreanu, de la acelaşi liceu, care a luat şi ea zece pe linie, crede că este „croită“ pentru Facultatea de Drept şi preferă să rămână în România.

„M-am gândit să plec în străinătate, dar simt că sunt croită pentru drept, şi asta îmi doresc să fac foarte mult. Sunt mai ambiţioasă şi peste patru ani aş vrea să urmez cursurile Insitutului Naţional de Magistratură de la Bucureşti. Prefer să rămân în ţară, avem locuri de muncă aici şi e bine să rămânem şi să susţinem economia. Dacă nu noi, a­tunci cine?“, crede viitoarea studentă.

Ra­luca-Teodora Tiron, unul dintre cei doi zecişti de la „Eminescu“, spune că, deşi a luat notă maximă la toate examenele, nu a făcut pregătire, în niciun an, la niciun subiect. Aceasta explică faptul că i s-au pă­rut accesibile toate subiectele, mai puţin cele de la matematică, şi că se va înscrie la Iaşi la medi­cină, chiar dacă foarte mulţi dintre colegii ei s-au hotărât deja să plece afară din ţară.

„Am fost tentată să plec din ţară, şi părinţii m-au îndemnat, dar dacă vreau medicină e mai bine în România, pentru că afară e greu de intrat şi preţurile sunt mari. Nu voiam să am un job ca să mă pot întreţine în facultate, fiindcă vreau să învăţ. Oricum, iau în calcul să fac rezidenţiatul în afară“, a precizat studenta.

Rezultatele finale ale exame­nului de ba­calaureat vor fi afişate pe 11 iulie, în cursul zilei de ieri elevii putând depune con­testaţii, care vor fi soluţionate între 8 şi 10 iulie.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/eleva-din-iasi-cu-10-la-bac-a-e-bine-sa-ramanem-in-tara-sa-sustinem-economiaa–61323.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.