|

De la 1 ianuarie 2013 se înãspresc regulile de sacrificare a animalelor

De la începutul anului viitor, toti fermierii vasluieni vor trebui sã-si angajeze oameni special pregãtiti pentru a asista animalele la sacrificare. DSVSA Vaslui anuntã cã, de la 1 ianuarie, intrã în vigoare o serie de prevederi noi privind protectia animalelor în momentul sacrificãrii.

Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin directiile judetene, anuntã pe toti cei care desfãsoarã activitãti de crestere a animalelor si abatorizare cã, de la 1 ianuarie 2013, au responsabilitãti suplimentare în legãturã cu sacrificarea animalelor. Toate abatoarele care sacrificã cel putin 1000 unitãti, animal viu, mamifere cu exceptia iepurilor si cel putin 150.000 unitãti animal viu, pãsãri sau iepuri de crescãtorie, vor fi obligate sã detinã în unitate cel putin un responsabil cu bunãstarea animalelor, care sã acordã asistenta necesarã pentru conformarea la normele stabilite de regulamentul impus de Comisia Europeanã. De asemenea, aceeasi obligatie le revine si fermelor pentru a putea efectua operatiunile de ucidere a animalelor în unitate, pentru uciderea de urgentã a animalelor grav rãnite sau pentru uciderea vânatului de crescãtorie, în afara abatorului. „La ora aceasta, Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor lucreazã la crearea cadrului legislativ necesar organizãrii unor cursuri de calificare si certificare a personalului angajat implicat în realizarea operatiunilor cuprinse între debarcare si sângerare. Comunitatea Europeanã vrea oameni instruiti, acesti responsabili cu bunãstarea animalelor vor cãpãta notiuni de zootehnie, de fiziologie, toate pentru a scuti animalul de traumatizarea din momentul sacrificãrii. Bunãstarea animalelor a devenit o procupare esentialã a comunitãtii europene, astãzi si subventiile pentru cresterea animalelor se dau în functie de conditiile de bunãstare.”, ne-a explicat Mihai Ponea, director adjunct al DSVSA Vaslui.