ÎNTÂLNIRE ANUALÃ A intrat deja în traditie faptul cã în zona râului Oituz „Casa rebusistilor” organizeazã întâlnirea anualã dintre membrii Cercului „Alb si negru” si alte filiale rebusiste din tarã. „Vinovatul” acestui frumos moment este Serghei Colosenco, unul dintre cei mai prolifici si experimentati compunãtori de cuvinte încrucisate si enigmisticã din tarã. Anul acesta, în zilele de 21 – 22 iunie, ca un corolar al manifestãrilor dedicate poetului Mihai Eminescu, pe Valea Oituzului, în locul numit Pistoaia, stiut deja de multi enigmisti din tarã, si-au dat întâlnire, în cadrul editiei a IV-a, împãtimitii de cuvinte încrucisate: Dumitru Cioflica – Abrud, Eugen Mihu – Câmpeni, Dumitru Guinea, Marian Gîzea, Dorel Cârstea si Marius Florin Bocan – Turnu Mãgurele, Laurian Buture – Mãrãsesti, Stefan Epure si Ion Moraru – Onesti si bârlãdenii Lucian Stãncescu, Ionel serban, Costel Filiutã, Dorin Prodan, Bogdan Artene, Ion Ichim, Paul Titire, fam. Colosenco si Florian Pricop.
Chiar dacã vremea nu a permis ca lucrãrile simpozionului sã se desfãsoare, ca de obicei, lângã susurul Oituzului si la umbra rãcoroasã a arinilor, rebusistii si-au dat întâlnire la Pensiunea „Margareta” din Hârja, acolo unde au avut loc urmãtoarele evenimente: Serghei Colosenco a deschis întâlnirea prin urarea de bun venit fãcutã prietenilor rebusisti din Abrud, Câmpeni, Mãrãsesti, Onesti, Turnu Mãgurele si, bineînteles, Bârlad si a mentionat „prezenta” rebusistului Emanoil Sterescu din Curtea de Arges, care a trimis prin postã o sticlã de rachiu din merele si perele din propria livadã ca sã se bea „un pãhãrel în sãnãtatea tuturor rebusistilor din România”. Ionel Serban a prezentat volumul „Enigme eminesciene”, publicat la Editura Pim din Iasi, în 2014, continând careuri inspirate din creatia poetului national Mihai Eminescu, pe care l-a oferit cu autografe celor prezenti. Cercul bârlãdean „Alb si negru” a organizat un concurs de dezlegare a unui careu despre Eminescu. În urma jurizãrii, primele trei locuri au fost ocupate de: 1) Marian Gîzea, 2) Eugen Mihu, 3) Dumitru Cioflica. Acelasi Ionel Serban a lansat numãrul 19 al revistei trimestriale „Alb si negru”, fiecare participant primind câte un exemplar. Numãrul a fost sponsorizat de Ciprian Oglan, din Toulouse, Franta, originar din satul Hârja. Dupã o pauzã binevenitã în care s-a servit un prânz cu bucate specific moldovenesti, s-au discutat probleme ale miscãrii rebusiste actuale, s-au depãnat amintiri despre si de la trecutele consfãtuiri rebusiste, reiterându-se dorinta de a se revigora asemenea momente de întâlnire a rebusistilor din tarã. În spiritul temei simpozionului: „Mihai Eminescu. 125 ani de la trecerea în Eternitate”, Serghei Colosenco a prezentat o serie de planse care contin diferite probleme enigmistice la obiect. Unul dintre panouri intitulat „Eminescu în Gorj” a fost expediat de Nelu Vasile din Turburea, Gorj. Celelalte panouri au ca autori pe Ionel Serban, Serghei Colosenco, Bogdan Artene, Costel Filiutã si Florian Pricop. Serghei Colosenco si-a prezentat cele trei volume tipãrite special pentru aceastã întâlnire la Editura „Sfera”, din Bârlad: „Mihai Eminescu”, antologie, fiind numãrul 100 al colectiei „Biblioteca rebus”, „Prozopoeme” si „Zoo rebus”, vol. 2. Autorul a oferit celor prezenti o diplomã de participare împreunã cu volumul „Zoo rebus”, II. Dupã o pauzã de cafea, organizatorii au oferit trei frumoase Cupe: lui Eugen Mihu – din partea revistei „Alb si negru”, lui Dumitru Cioflica – din partea revistei „Labirint” si Cercului rebusist „Turris”, pentru întreaga activitate rebusistã. La sfârsitul primei zile, dupã acordurile muzicale oferite de Maricel Fichiu la acordeon, prolificul rebusist Serghei Colosenco a dãruit prietenilor rebusisti câte un exemplar din cãrtile lui apãrute în anii anteriori: Cronograme, Geografie enigmisticã, Zoo rebus I, Cãrti de vizitã, Limba si literatura românã.
Si a fost ziua a doua…
Ziua a doua a simpozionului a debutat în prezenta unui soare cald si prietenos. În asteptarea micului dejun, Serghei Colosenco le-a oferit celor prezenti la mese un meniu… rebusist, delectându-i cu fragmente „la temã” din volumul „Rebus culinar”. Printre cafelele aburinde, oaspetii au scris impresiile lor în „Cartea de onoare”. Spicuim din cele notate: „Primirea invitatilor a fost fãrã cusur, agapa rebusistã a fost plinã de haz. Pãcat cã nu se organizeazã astfel de întâlniri mai des!” (L. Buture), „Am avut o mare bucurie sã-l cunosc „ceva mai târziu” pe domnul Serghei Colosenco” (D. Guinea), „A fost un prilej de întâlnire care mi-a produs multã plãcere, fapt pentru care aduc multumiri organizatorilor, urãri de bine si sãnãtate” (M. Gîzea), „Aceastã zi (21.06.2014) nu poate fi uitatã de mine. Scriu acest lucru, nu pentru faptul cã e prima mea prezentã la o suetã rebusistã, ci pentru modul în care am fost primiti de oameni alesi” (M.F. Bocan), „Am fost impresionat de tot ce am trãit la aceastã întâlnire, pentru mine fiind prima” (D. Cioflica), „Cu deosebitã stimã si consideratie pentru d-l Colosenco pentru neobosita activitate în domeniul rebusistic si publicistic” (E. Mihu). S-au fãcut fotografii de grup la Pensiunea „Margareta” si la „Casa rebusistilor”, acolo unde gazda a servit invitatii cu… gogosi calde. Lucrãrile Consfãtuirii rebusiste s-au încheiat în jurul orei 12 (22 iunie 2014), când oaspetii, ghidati de Lucian Stãncescu, au plecat sã viziteze statiunea Slãnic Moldova, deja fiind cu gândul reîntâlnirii la editia a V-a, din 2015.
(Material realizat cu sprijinul domnului Florian PRICOP, care ne-a pus la dispozitie si fotografiile fãcute de Domnia sa)