spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Branşamentele individuale la apă sunt legale! ANRSC afirmă că Apă Canal Galaţi este în gravă eroare

- Advertisement -

ANRSC susţine, în scris, că „legislaţia în vigoare permite adoptarea soluţiei de individualizare a consumurilor de utilităţi” * Totuşi, de aproape un an, Apă Canal SA refuză să mai facă astfel de branşamente, iar autorităţile locale întârzie să ia măsuri pentru ca drepturile consumatorilor să fie respectate

Branşările individuale la Apă Canal sunt posibile. E drept, permisiunea este mai degrabă teoretică, pentru că, practic, e mai uşor să îţi faci o casă de vacanţă pe Lună decât să-ţi tragi apă curentă direct în apartament. Cel puţin aşa rezultă din actele normative care reglementează în acest moment relaţia dintre furnizor şi consumator, precum şi din declaraţiile oficialilor gălăţeni. Din păcate, legile care ar trebui să facă lumină în hăţişurile sistemului de utilităţi publice sunt în egală măsură interpretabile, inconsecvente şi greu de aplicat. Asta în timp ce consumatorii de bună credinţă îşi plătesc lunar întreţinerea şi, la intervale regulate, rămân fără utilităţi din cauza vecinilor rău-platnici sau a administratorilor de asociaţie incompetenţi.

Galaţiul, împărţit în două

În acest moment, există în Galaţi peste 8.000 de persoane fizice care au deja încheiate contracte individuale cu Apă Canal, ca urmare a unei acţiuni de amploare de branşare în paralel cu asociaţia de locatari din care fac parte. Din păcate, situaţia juridică a acestor contracte trebuie cumva rezolvată întrucât un control efectuat anul trecut de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a decis că aceste branşări nu au respectat legea. Drept urmare, după controlul ANRSC, Apă Canal a închis „vana” branşărilor individuale, dar a rămas cu două probleme deschise: pe de o parte situaţia celor 8.000 de persoane care au deja contracte şi, pe de altă parte, situaţia celor care doresc branşamente individuale. Branşamente care, din punct de vedere strict teoretic, se pot face, dar practic sunt imposibil de realizat acum. „La acest moment, Apă Canal nu face convenţii individuale la nivelul condominiului. Au fost cereri multe, dar acum s-au mai liniştit. Noi nu mai putem face aceste branşări individuale pentru că ANRSC a decis că nu s-a respectat legea”, este explicaţia pe care a dat-o purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

„Nu branşările sunt ilegale, ci modul în care s-au făcut”

Dar ANRSC nu a spus că branşările individuale sunt ilegale, ci doar că modul în care au fost făcute la Galaţi a încălcat legea. „Soluţia propusă şi aplicată de SC Apă Canal SA de a furniza apă potabilă prin relaţii directe cu proprietarii de apartamente şi având la bază branşamente create distinct de branşamentul imobilului este nelegală, iar echipa de control a ANRSC a constatat aplicarea de către operator a unei astfel de soluţii greşite în aria administrativ teritorială a municipiului Galaţi (…) Argumentul emis de SC Apă Canal SA cu ocazia controlului efectuat în luna iulie 2012, pentru justificarea situaţiei constatate, prin care toate aceste acţiuni de separare a alimentării cu apă a unor apartamente de restul asociaţiei de proprietari, au avut loc la solicitarea proprietarilor bun-platnici, este unul greşit, având în vedere că legislaţia în vigoare permite adoptarea soluţiei de individualizare a consumurilor de utilităţi cu ajutorul repartitoarelor de costuri”, se arată într-un răspuns al ANRSC la o petiţie adresată de câţiva membri ai unei asociaţii de locatari care doresc branşament individual.

Mai mult: viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.