spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Bani pentru modernizarea fermelor

- Advertisement -

Termenul limitã pentru depunerea de proiecte aferente Mãsurii 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, a fost prelungit pânã la data de 31 iulie, pentru epuizarea tuturor fondurilor alocate acestei sesiuni, în valoare de 150 milioane euro. Ca o noutate, în acest an, cererile de finantare se pot depune si on-line, pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (fosta APDRP).

Pentru a veni în sprijinul agricultorilor care doresc sã acceseze fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea exploatatiilor agricole, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a decis prelungirea sesiunii de depunere a cererilor aferentã Mãsurii 121 pânã la data de 31 iulie. „Prelungirea sesiunii cereri de proiecte vine în urma deciziei Autoritãtii de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, ca urmare a solicitãrilor directe primite din partea potentialilor beneficiari. Motivele care au determinat solicitarea prelungirii au fost lipsa timpului necesar pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor de cãtre institutiile competente, precum si suprapunerea cu actuala campanie de recoltare, fapt ce a produs întârzieri în întocmirea Dosarului Cererii de Finantare.” a precizat Directorul OJFIR Vaslui, Alin Dan Trifu. Depunerea proiectelor se poate face la sediile Oficiilor Judetene pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR), în intervalul orar 09:00 – 14:00 (pentru fermele de familie) si on-line, pe www.apdrp.ro. Solicitantul de finantare trebuie sã îndeplineascã cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate în Ghidul Solicitantului aferent acestei mãsuri. Reamintim faptul cã Agentia de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit (APDRP) s-a reorganizat si a devenit Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Bani europeni pentru fermele românesti

Prima sesiune de depunere a cererilor aferent programului National de Dezvoltare Ruralã 2014-2020 a fost lansatã pe data de 20 mai cu Mãsura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”. Femierii au la dispozitie 150 de milioane de finantarea investitiilor de modernizare a exploatatiilor agricole sau a fermelor de familie. Din aceastã sumã, 35 milioane de euro vor fi destinate fermelor de familie, din totalul sumei, un procent de 50% fiind alocat fermelor vegetale si 50% fermelor zootehnice, iar alte 15 milioane euro sunt alocate integral pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic. Pentru exploatatiile agricole este disponibilã suma de 100 milioane euro, în procente egale alocate fermelor vegetale si celor zootehnice. În cazul proiectelor de investitii în exploatatii agricole, în functie de prioritãtile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clarã între investitiile în achizitiile de utilaje si cele în construirea sau modernizarea spatiilor destinate productiei agricole. Astfel, fermierii care doresc sã realizeze investitii în sectorul vegetal prin achizitii de utilaje au la dispozitie o alocare de 40.000.000 euro, iar pentru constructii – montaj, de 10.000.000 euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispozitie pentru achizitii de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru constructii – montaj, de 40.000.000 euro. Prin Mãsura 121 valoarea maximã eligibilã a unui proiect este de 125.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor de familie. Pentru marile ferme din sectorul zootehnic, valoarea maximã eligibilã este de 2.000.000 de euro pentru un proiect de investitii privind constructii-montaj si de 1.000.000 de euro pentru unul privind achizitia de utilaje si echipamente. Investitiile din sectorul vegetal vor beneficia de o valoarea maximã eligibilã de 1.000.000 euro pentru un proiect privind constructii-montaj si de maximum 700.000 euro pentru unul de achizitie de utilaje si echipamente. Sunt considerate cheltuieli eligibile inclusiv mijloacele de transport specializate care transporta numai un anumit tip de materii prime sau mãrfuri adecvate activitãtii descrise în proiect, cum ar fi autocisterne, autoizoterme prevãzute cu izolatie termicã a peretilor, dar fãrã agregat frigorific, fiind folosite pentru transportul mãrfurilor alimentare, autoizoterme cu frig pentru transportul produselor perisabile sau cu temperaturi controlate, mijloace de transport animale sau albine, cheltuielile cu orice alt mijloc de transport nefiind considerate eligibile. Depunerea proiectelor se face la sediile Oficiilor Judetene ale AFIR zilnic, de luni pânã vineri, în intervalul orar 09:00 – 14:00 sau on-line pe www.apdrp.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.