spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Autistii vor beneficia de tratament decontat de CJAS!

- Advertisement -

Persoanele cu tulburãri din spectrul autist si cu tulburãri de sãnãtate mintalã asociate vor putea beneficia, în premierã, de decontarea de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate atât a serviciilor specializate de depistare activã precoce, cât si a tratamentului medicamentos!

Toti copiii cu vârsta cuprinsã între 1 – 3 ani vor fi evaluati pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de cãtre medicul de familie sau de cel pediatru la care este înregistrat copilul în cadrul evaluãrilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni. Cazurile suspectate sunt trimise medicului specialist care va stabili diagnosticul medical (psihiatric). Recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului si evolutiei vor fi efectuate de medicul specialist. Costurile evaluãrilor vor fi punctate si finantate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, conform contractului existent între medicul de familie sau dupã caz, medicul pediatru. “Terapiile pe care trebuie sã le urmeze persoanele care suferã de autism sunt foarte scumpe, în jur la 3000 de lei lunar, si putini pãrinti si le pot permite. Din pãcate, nu existã nici specialisti care sã se ocupe de problemele acestor persoane si nici nu prea a existat aplecare spre astfel de tulburãri. La autisti, nu existã un tratament, ci se lucreazã foarte mult din punct de vedere psihologic, cu terapii complementare. Este bine cã se reglementeazã problema autistilor”, considerã psihologul vasluian Ana Rinder.

Terapie ABA la Vaslui!

În timp ce în alte judete cei care suferã de autism nu au posibilitatea de a fi integrati din punct de vedere educational, la Centrul de Educatie Incluzivã “Constatin Pufan” din municipiul Vaslui, un numãr de 10 copii autisti gãsesc alinare si trec cu mai multã usurintã peste aceastã problemã, gratie terapiei ABA. “La institutia noastrã avem înregistrate 3 grupe de copii cu autism, toti din judetul Vaslui. Nu mai avem copii autisti din alte judete, ca în alti ani. Cinci dintre ei sunt internati în unitate, în timp ce ceilalti copii sunt luati acasã de cãtre pãrinti dupã programul scolar. Aici, copiii cu autism beneficiazã de terapie ABA. În comparatie cu anii anteriori, problema copiilor cu autism devine îngrijorãtoare, având în vedere cã se înregistreazã din ce în ce mai multe cazuri de persoane cu autism. Consider cã este binevenitã o astfel de reglementare, întrucât terapiile sunt foarte costisitoare pentru autisti”, a precizat Gena Stupu, directorul Centrului de Educatie Incluzivã “Constatin Pufan” din municipiul Vaslui. Conform noului act normativ al Ministerului Sãnãtãtii, planul de psihoterapie urmeazã a fi elaborat si supervizat de psihoterapeutul atestat în tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA. Psihoterapeutul, împreunã cu ceilalti profesionisti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea pãrintilor. Tratamentul medicamentos va fi recomandat si monitorizat de medicul specialist. Costurile acestuia vor fi suportate, de asemenea, de casa de asigurãri de sãnãtate de care apartine persoana în cauzã, conform legislatiei în vigoare. În anul 2010 a fost adoptatã Legea nr. 151 privind serviciile specializate integrate de sãnãtate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburãri din spectrul autist si cu tulburãri de sãnãtate mintalã asociate. Acestã lege asigurã cadrul legal pentru realizarea detectiei active precoce a copiilor cu tulburãri din spectrul autist si diagnosticul de specialitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.