spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Arhitect bacauan, in China

- Advertisement -

Valeriu Nicolaides are 30 de ani. E din Bacau, a studiat Arhitectura in Bucuresti, iar de un an lucreaza in China, in Shanghai, alaturi de arhitecti din Argentina, Franta sau Mexic. Pentru ca a vrut sa se afirme in domeniu, a aplicat la o firma de recrutare, a fost acceptat si este, deja, la al doilea contract ferm de angajare.

Bacauanul Valeriu Nicolaides lucreaza in China de anul trecut, intr-o firma cu 30 de angajati, care are departament de arhitectura, de urbanism si peisagistica. Iar el este legatura intre primul si al doilea – „asa ca pot sa imbin atât cunostintele mele in arhitectura cât si dorinta mea de a lucra pe proiecte mari de urbanism”, spune. Iar proiectele de acolo sunt gigant, la o cu totul alta scala fata de noi. „Aici, in China, când se proiecteaza un cartier mic e de amploarea intregului oras Bacau, iar exemplu e minimal. Un oras mic aici inseamna unul cu 8 milioane de locuitori. Bucurestiul, de exemplu, este de cota 15. China investeste mult, in urmatorii 10 ani vrea sa mute 250 milioane de oameni de la sate la oras, iar asta inseamna multa investitie in infrastructura. Construiesc orase peste noapte. Au si foarte multa industrie care a dus la acumularea de bani, iar acum se creaza conditii bune de trai oamenilor – spatii comerciale, magazine, locuinte. Ce e diferit aici e ca si statul finanteaza aceste lucrari ample. Insa mai au o problema: produc mult prea mult si nu mai exista absorbtie pe piata.”

Inceputul unei noi vieti

Pentru Valeriu, aventura profesionala a inceput in clasa a X-a, in Bacau, când a hotarât ca vrea sa devina arhitect. Ce a urmat apoi?

Mai intâi a fost un curs organizat de regretatul arhitect Constantin Blebea, unde am obtinut acel fundal de cunostinte de baza in ceea ce priveste desenul tehnic, dar si cel artistic, in vederea examenului de admitere la facultate. Cursul l-am urmat timp de doi ani, apoi l-am intrerupt pentru o pregatire mai intensa in Bucuresti, unde faceam naveta in fiecare sfârsit de saptamâna. Un efort considerabil, dar o frumoasa experienta, pe care nici acum nu am uitat-o, si care mi-a folosit pentru a fi admis la Universitatea de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu» (UAUIM). Primul an in Bucuresti a fost inceputul unei noi vieti pentru mine. Acolo am primit o matrice profesionala pe care abia acum reusesc sa o apreciez la adevarata valoare. Pe de alta parte, tot atunci s-au sedimentat niste relatii personale si profesionale care au ramas neschimbate pâna in ziua de azi. Nicio scoala nu e perfecta si, cu siguranta, nici UAUIM nu face exceptie, dar comparând acum, intr-un mediu international, pregatirea grupului de arhitecti români de aici cu cea a altor arhitecti straini, chinezi sau europeni, pot spune ca sunt si suntem mândri de nivelul nostru. In fine… Dupa facultate am trecut, ca angajat, prin vreo doua birouri de arhitectura din Bucuresti, dar am lucrat si in Bacau, sub indrumarea domnului arhitect Viorel Boiciuc, de la care am invatat o lectie foarte importanta de profesionalism si diplomatie. De altfel, pot spune cu certitudine, experienta de lucru alaturi de domnia sa a fost cea mai placuta din anii de dupa facultate.

– See more at: http://www.desteptarea.ro/arhitect-bacauan-in-china/#sthash.tOE0Eyat.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.