spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
20-mai-2024

Arene de milioane la sate

- Advertisement -

La Pomarla sunt in plina desfasurare lucrarile la ceea ce va deveni probabil cea mai moderna arena din mediul rural botosanean. Chiar langa Primarie este in curs de amenajare un stadion cu 1.000 de locuri. La Mihai Eminescu se construieste de asemenea o moderna arena, iar la Baluseni s-a inaugurat un cochet complex sportiv. Colegiul National „Mihai Eminescu” din municipiu are in continuare aceeasi sala invechita dinainte de revolutie.

700.000 de lei a cheltuit Primaria Baluseni din fonduri proprii pentru amenajarea unei baze sportive

Stadionul de la Pomarla este construit pe fostul teren de fotbal al localitatii, insa deja mai nimic nu mai seamana cu ce a fost odata acolo. Intrucat suprafata de joc era inclinata s-au dislocat 30.000 de metri cubi de pamant pentru a o aduce la nivelul corespunzator. Ea va avea 115×68 metri, va fi prevazuta cu sistem de irigatie subteran si pista de atletism. Spectatorii vor avea la dispozitie 1.000 de locuri in doua tribune, una fiind deja ridicata. Acestea vor fi unite printr-o cladire cu etaj in care la parter s-a amenajat deja vestiar, cu centrale, dusuri. Intreaga investitie se ridica la 700.000 de lei, din care 500.000 de lei reprezinta contributia Guvernului, iar restul cea a comunitatii locale. Aceasta va fi completata cu o donatie din Italia, existand promisiuni de la o asociatie privind furnizarea unor scaune de la un stadion din peninsula. „Este o baza sportiva multifunctionala. Nu Nord Star Pomarla va fi unic beneficiar, cei 500 de copii de la Liceul Anastasei Basota vor fi principalii beneficiari. Dupa terminarea lucrarilor am ca obiectiv organizarea de competitii nationale. Daca ai conditii omenesti poti sa organizeze orice”, ne-a declarat Dumitru Chelariu, primarul de Pomarla. Chiar si acesta va fi unul dintre beneficiari deoarece, fost fotbalist de liga a doua si a treia, inca evolueaza pentru echipa locala, Nord Star Pomarla. A tinut totusi sa precizeze ca proiectul a fost demarat inaintea declansarii crizei economice, insa finantarea a venit mult mai tarziu, astfel incat nu se poate vorbi de utilizarea banilor pentru salarii la o asemenea investitie, dat fiind faptul ca la institutie exista intarzieri cu plata lefurilor.

Stadioane de sute de mii de euro pentru sateni
Investirea unor sume considerabile in baze sportive a devenit o adevarata moda in mediul rural botosanean. Desi nu au echipe nici macar cu performante minore, primarii baga sume considerabile in stadioane. In primavara acestui an la  Baluseni, comuna care nu are drum asfaltat spre satul Draxini, s-a inaugurat un complex format dintr-un teren de sport sintetic multifunctional pentru fotbal, volei, tenis, handbal sau baschet. Acesta dispune si de vestiare cu dusuri si apa curenta. Investitia se ridica la circa 700.000 de lei si a fost realizata exclusiv din fonduri proprii. „Investitia a durat aproximativ un an de zile, valoarea totala este de 7 miliarde de lei vechi, cu finantare din munca noastra proprie a Primariei, din economiile personale ale Primariei, pentru ca, cu ajutorul guvernantilor, nu am fi reusit sa facem nimic”, a declarat Niculae Stratulat, primarul de Baluseni. Comuna n-are echipa de handbal, baschet sau volei si nici cu fotbalul nu se poate lauda. Formatia localitatii evolueaza momentan in ultimul esalon fotbalistic, mai exact in campionatul „Onoare”. Odata cu inaugurarea bazei primarul promite insa alocarea unor fonduri de la bugetul local pentru intarirea formatiei, astfel incat sa se bata la promovarea in liga judeteana. Suma la care s-a gandit? Intre 50.000 si 100.000 de lei. Gandurile investitionale ale primarului nu se opresc doar aici. Niculae Stratulat vrea sa infiinteze si o echipa de volei astfel incat baza sportiva, pe care deocamdata nu prea are cine sa evolueze, sa gazduiasca competitii sportive, cu o participare larga a oamenilor din comuna si nu numai. Ca atare, planurile prevad amenajarea unei tribune si a unei instalatii de nocturna.

Stadion de peste 200.000 euro langa casa lui Eminescu
In comuna Mihai Eminescu, peste drum de Memorialul Ipotesti, sunt in plina derulare lucrarile la noua arena a localitatii. Este amenajata pe locul fostului stadion ,cu fonduri de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si de la bugetul local. Investitia se ridica la circa 900.000 de lei, fundatia s-a turnat si s-au executat inclusiv racordurile la reteaua de apa si canalizare. Tribunele sunt gata „la rosu”, sub acestea sun camere pentru arbitri si vestiare, totul urmand sa fie acoperit cu copertina. Comuna a avut in doua randuri echipa in divizia C, insa Luceafarul evolueaza acum doar in liga judeteana. Primarul sustine insa ca investitia nu se adreseaza doar echipei de fotbal, ci si celor 500 de prescolari si scolari din Ipotesti. „Anul acesta facem tribunele cu vestiare si utilitati”, a afirmat primarul Verginel Gireada. MDRT a alocat intr-o prima etapa 400.000 de lei, iar primarul mai asteapta inca 150.000 de lei, restul urmand sa fie asigurat din fonduri proprii. Stadionul va avea la finalizarea lucrarilor si in jur de 500 de locuri , asta deoarece vechea arena nu avea nici o tribuna, iar oamenii urmareau partidele de pe un deal.

Drumuri asfaltate pe credit
Localitatile in care se investesc sume considerabile de bani in baze sportive nu numai ca nu au echipe cu performante, dar nici nu se pot lauda cu un nivel de trai deosebit. Astfel, in timp ce banii guvernamentali sunt utilizati pentru constructia unui stadion, pentru drumuri si canalizari Primaria Mihai Eminescu a accesat in acest an un credit bancar de 5,3 milioane de lei. Din fondurile astfel procurate se asfalteaza sapte kilometri de ulite pietruite din satele Ipotesti si Catamarasti Deal. De asemenea, se executa aductiuni de apa si canalizare in cele doua sate mentionate, dar si in Catamarasti Vale si Cucorani. Joi 29 septembrie la Pomarla primarul a inaugurat lucrarile de 2,5 milioane de euro realizate prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Prin intermediul acestei finantari se vor asfalta peste 9 km de drumuri comunale impartite in trei tronsoane, se va construi o gradinita cu doua sali de clasa si o capacitate de 40 de copii si se va amenaja un amfiteatru cu circa 500 de locuri in aer liber pentru organizarea festivalurilor cu specific local. „Este o zi speciala pentru comuna Pomarla, o zi mult asteptata. Ma bucur impreuna cu prietenii mei cu care am muncit circa doi ani pentru acest proiect. Este un proiect istoric, un proiect consistent financiar si nu in ultimul rand foarte necesar. Acoperim o componenta de infrastructura, una culturala si una sociala prin acest proiect integrat”, a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomarla.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.