spot_img
spot_imgspot_img
25.9 C
Vaslui
02-iun.-2024

Ai grijă să nu te pierzi în Munţii Vrancei, rişti să nu te mai găsească nimeni!

- Advertisement -

112 nu are acoperire în zona de munte a judeţelui Vrancea.Peste 150 persoane şi 40 mijloace tehnice au participat la un exerciţiu al ISU, prin care s-a dorit să se verifice reacţia tuturor instituţiilor implicate în acţiunile de salvare.Sirenele au răsunat după ce zeci de hectare de pădure din judeţele Covasna şi Vrancea au luat foc, pe drumul naţional 2D s-a produs un accident cu victime multiple, iar mai mulţi turişti s-au pierdut şi au avut nevoie de ajutor medical.Subprefectul Cristi Misăilă susţine că în caz real de accident, supravieţuitorii ar putea fi greu de reperat în munţii Vrancei, din cauza lipsei de semnal pentru a suna la 112.Simularea de ieri a fost realizată după ce autorităţile au dat cu stangul în dreptul la tragedia aviatică din Apuseni, de la începutul anului, cand au murit Aura Ion şi Adrian Iovan

Exerciţiu fără precedent în Vrancea şi Covasna! Sirenele au răsunat ieri pe Valea Putnei după ce zeci de hectare de pădure din judeţele Covasna şi Vrancea au luat foc, pe drumul naţional 2D s-a produs un accident cu victime multiple, iar mai mulţi turişti s-au pierdut şi au avut nevoie de ajutor medical. Toate acestea în cadrul unui exerciţiu amplu intern de cooperare organizat de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Covasna şi Vrancea, la graniţa dintre cele două unităţi administrativ teritoriale, în zona de munte. Peste 150 persoane şi 40 mijloace tehnice au fost angrenate la acest exerciţiu prin care s-a dorit să se verifice reacţia tuturor instituţiilor implicate în acţiunile de salvare, în cazul în care strigătul de ajutor ar veni dintr-o zonă greu accesibilă, specifică  zonei de munte. La acest exerciţiu au participat inspectorul general al IGSU, col. dr. Nicolae Cornea, cât şi persoane cu funcţii de conducere de la nivelul tuturor instituţiilor implicate de la nivelul ambelor judeţe. Din partea judeţului Vrancea au fost prezenţi: subprefectul Cristi Valentin Misăilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Cel – Mare, inspectorul şef al ISU Vrancea, locotenent colonel Flaviu Dorel Chiscop, reprezentanţi ai instituţiilor care asigură funcţii de sprijin în cadrul comitetului, persoanele care fac parte din Grupul de suport tehnic pentru incendii la fondul forestier constituit la nivelul CJSU, cât şi alte persoane cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivel judeţean şi local.

Alo, 112? Zonă fără semnal!


Victimele accidentului rutier au fost salvate

În urma organizării acestui exerciţiu, s-a constatat faptul că numărul unic de urgenţă 112 nu poate fi apelat în anumite zone din Munţii Vrancea. Aceasta pentru că aici nu este nicio reţea de telefonie mobilă care să aibă acoperire. În cazul în care turiştii se pierd în asemenea porţiuni, localizarea şi intervenţia de salvare s-ar face foarte greu, dacă nu ar fi chiar imposibilă. “Ce am remarcat şi va trebui să vedem ce soluţii găsim pe această zonă, nici măcar acoperire pentru serviciul de urgenţă pentru apelul 112 nu este. Acest lucru va trebui cat de cat remediat, în cel mai scurt timp, pentru că ne punem întrebarea într-un caz real, în situaţia în care se produc anumite incidente, accidente şi un anume cetăţean vrea să intervină, nu va avea posibilitatea. Este o mare problemă”, a declarat subprefectul Cristi Misăilă. La randul său, Marius Popică, prefectul judeţului Covasna, a spus că „Este un exerciţiu foarte amplu şi cel mai mare caştig este faptul că am încercat să facem acest exerciţiu în ideea de a coordona cat mai bine o astfel de situaţie dacă ar fi reală. Toate au funcţionat bine”. De asemenea, locotenent colonel Flaviu Dorel Chiscop, şeful ISU Vrancea, spune că „Important ca forţele de intervenţie să fie antrenate şi să cunoască modul de coordonare la nivelul tuturor instituţiilor, să verificăm tehnica din dotare, dacă este capabilă să ajungă în locaţiile pe care noi le-am propus pentru a desfăşura exerciţiul acesta”.

Incendiu de pădure

Pompierii au stins un incendiu de pădure

40 de hectare de pădure de pe raza judeţelor Covasna şi Vrancea au luat foc joi dimineaţă. Apelul de urgenţă s-a primit de la un şofer aflat pe DN 2D, iar acesta anunţa că incendiul se manifestă cu violenţă. „ Imediat sunt alertate forţele de intervenţie din cadrul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc. Ulterior, luându-se în considerare suprafaţa mare pe care se manifestă incendiul, fiind afectat fondul forestier din ambele judeţe, în misiunea de localizare şi lichidare a incendiului, conform planurilor de cooperare, sunt concentrate progresiv atât personal, cât şi tehnică specifică din cadrul ambelor judeţe. Având în vedere amploarea consecinţelor şi suprafaţa mare pe care se manifestă arderea, misiunea este coordonată din teren la nivelul C.J.S.U. Covasna şi C.J.S.U. Vrancea, dispunându-se constituirea şi deplasarea în zona afectată a grupurilor de suport tehnic pentru incendii la fondul  forestier din ambele judeţe”, spune lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea.  Peste 140 de persoane şi-au adus aportul pentru stingerea incendiului.

Victime multiple în urma unui accident rutier

Un accident cumplit s-a produs pe drumul naţional 2D

Cea de-a doua situaţie tactică a presupus producerea unui grav accident rutier pe DN 2D. Un autoturism a intrat în coliziune cu un autovehicul ce venea din sens opus, ambele răsturnându-se într-o râpă de pe marginea drumului. Şapte răniţi grav şi patru persoane încarcerate au avut nevoie de ajutor de specialitate.  La faţa locului s-au deplasat, în primă instanţă, echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, iar în urma informaţiilor primite, inspectorul şef al ISU Vrancea a dispus punerea în aplicare a Planului Roşu de intervenţie. „Având în vedere numărul de victime şi faptul că cele 2 autoturisme sunt într-o zonă greu accesibilă, inspectorul şef dispune, suplimentar, deplasarea la locul intervenţiei a postului medical avansat de categoria I aflat în dotarea Detaşamentului de Pompieri Focşani şi solicită Salvamont Vrancea intervenţia cu un echipaj pentru sprijinirea salvării victimelor din zona greu accesibilă. În acelaşi scop, sunt angrenate şi echipaje din cadrul Salvamont Covasna. Echipele specializate au acţionat pentru descarcerarea victimelor blocate în autovehicule şi evacuarea persoanelor rănite către o zonă uşor accesibilă  echipelor medicale. Sub coordonarea Medicului şef UPU – SMURD Vrancea, care îndeplineşte funcţia de Director al Operaţiunilor de Salvare Medicală, se amplasează postul medical avansat, se execută triajul, se acordă primul ajutor medical calificat şi se efectuează brancardajul victimelor la locul accidentului, stabilindu-se priorităţile şi ordinea în care răniţii vor fi transportaţi la spital”, se arată într-o informare de presă.

Excursionişti salvaţi cu ATV-urile

Nu au lipsit nici turiştii rătăciţi. Aşa se face că la dispeceratul ISU Covasna s-a anunţat prin 112 că patru persoane dintr-un grup de şase excursionişti, care au plecat din comuna Ojdula, judeţul Covasna, către cascada Putna, din Vrancea, au urgent nevoie de asistenţă medicală de specialitate. Persoana care a apelat nu a putut preciza cu exactitate locaţia grupului.
„După executarea recunoaşterii preliminare a zonei se stabileşte poziţia Punctului de comandă avansat şi echipe de căutare salvare formate din paramedici, servanţi pompieri, jandarmi, cadre MApN, persoane de la ocoalele silvice şi de la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Fiecare echipă este dotată cu un UTV sau ATV şi cu mijloace pentru acordarea primului ajutor calificat, şefii echipelor de căutare salvare având asupra lor câte o hartă a zonei în care se vor desfăşura căutările, o busolă şi staţie de transmisie – recepţie”, a menţionat lt. Cristina Duţă. Acesta a fost primul exerciţiu de o asemenea amploare organizat într-o zonă greu accesibilă. Acţiunea a fost organizată în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, produs la începutul anului, unde autorităţile cu atribuţiuni în domeniul situaţiilor de urgenţă au intervenit greoi. Atunci, avionul pilotat de Adrian Iovan a executat o aterizare forţată la o altitudine de circa 1.400 m, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Avionul, care efectua o cursă umanitară, transporta o echipă de cinci medici de la Bucureşti la Oradea pentru prelevarea de organe pentru un transplant. În accident au murit pilotul şi studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul şi patru medici au fost răniţi. (Raluca MANOLACHE)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588804964-video-112-nu-are-acoperire-in-zona-de-munte-ai-grija-sa-nu-te-pierzi-in-muntii-vrancei-risti-sa-nu-te-mai-gaseasca-nimeni.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.