spot_imgspot_img
22.2 C
Vaslui
06-mai-2024

ACCIDENTUL AVIATIC din Munții Apuseni: Pilotul Adrian Iovan și o femeie au murit. Care este starea răniţilor | IMAGINI de la locul tragediei

- Advertisement -

Pilotul Adrian Iovan, aflat la manșa avionului de tip BN2, care a aterizat forțat în Munții Apuseni a fost găsit decedat de echipajele de salvare ce au ajuns la locul tragediei abia după cinci ore. În ciuda manevrelor de resuscitare, și-a pierdut viața și o femeie, aceasta fiind medic rezident. Au mai fost răniți alți patru medici și copilotul. Aeronava efectua o cursă umanitară, la bord aflându-se o echipă de medici ce trebuia să ajungă la Oradea, pentru prelevarea unor organe.

Avionul care s-a prăbușit în Munții Apuseni
Sursa: Marius Pop

UPDATE: Cei cinci răniţi sunt conştienţi şi stabili din punct de vedere hemodinamic şi circulator şi vor fi monitorizate în continuare, au precizat reprezentanţii UPU Cluj.

Și reprezentanții Spitalului Elias au făcut câteva precizări în legătură cu starea medicului Valentin Calu. Acesta este stabil, are mai multe traumatisme și este în stare de șoc și nu se pune problema unui transfer la București.

În cursul dimineţii, în jurul orei 5.45, trupul neînsufleţit al pilotului Adrian Iovan a fost scos din epava avionului şi a fost transportat la Institutul de medicină legală.

Procurorii au dispus ca autopsiile în cazul pilotului Adrian Iovan şi al studentei să fie făcute la Câmpeni (Alba), localitate în care se află trupurile neînsufleţite ale acestora, afirmă conducerea IML Cluj, care iniţial anunţase că pilotul şi tânăra vor fi aduşi la Cluj.
Şeful IML Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi dimineaţă, pentru Mediafax, că procurorii din Alba au dispus ca autopsia să nu se mai facă la Cluj. „Procurorii din Alba au dispus ca autopsia pentru cele două persoane decedate în accidentul din Apuseni să nu se mai facă la IML Cluj, ci la Câmpeni, judeţul Alba. Maşina pe care am trimis pentru ridicarea cadavrelor a fost rechemată la Cluj”, a spus Vartic.

La locul unde se află epava avionului prăbuşit autorităţile au rămas pe tot parcursul nopţii, trupul neînsufleţit al pilotului fiind prins în interiorul avionului. O maşina de descarcere a lucrat pentru a-l elibera, intervenţia fiind dificilă atât din cauza accesibilităţii în zonă, cât şi a zăpezii care măsoară mai mult de 30 cm.

Nimic de reproşat

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că nu are nimic de reprosat nimănui în legătură cu felul în care s-a procedat pentru salvarea victimelor accidentului aviatic de la Cluj.

Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a precizat că ultima convorbire avută cu pilotul Adrian Iovan a fost după ce-a trecut de Sibiu, când a anunțat că va coborî la o altitudine de 2.100, mai mică decât cea normală, pentru că nu vede nimic din cauza ceți

„Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir”

Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias, a vorbit la telefon cu colegul său, medicul Valentin Calu, aflat în avionul care a aterizat forțat în Munții Apuseni.

„M-a sunat prima oară la 16.34. Mi-a spus: „Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir”. Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său – papuci, halat, after-shave -, pentru a se putea încălzi”, a povestit Dana Safta, potrivit mediafax.ro.

Citiţi şi: SALVAREA ERA ÎN HANGAR. Doctorii încă folosesc „conserve zburătoare” pentru transportul organelor, în timp ce aeronava de 1 mil euro le este interzisă

Directorul medical al Spitalului Elias a mai spus că a vorbit cu Valentin Calu şi după ce acesta şi ceilalţi răniţi din avion au fost găsiţi de echipele de salvare.

Citiţi şi: Avionul pilotat de Adrian Iovan a fost LOCALIZAT. Medic: „E inadmisibil că s-a ajuns la ei atât de greu. Au fracturi grave”

Se pot auzii lupii. Zăpada este foarte mare

„Am mers cu șapte mașini de teren și am ajuns la un kilometru de locul unde s-a prăbușit avionul. Localnicii au adus victimele la mașinile noastre, iar noi le-am transportat până la locul unde sunt ambulanțele. Am mers prin pădure pe drumuri forestiere neumblate. Se pot auzii lupii. Zăpada este foarte mare în zonă. Acum am urcat tot echipamentul pentru descarcerarea pilotului Iovan”, ne-a declarat Marius Pop, de la clubul Off Road Transilvania.

Copilotul este în stare critică

Răzvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit medicului Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD, citat de mediafax.ro.

Cel de-al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale. Supraviețuitorii accidentului aviatic sunt transportați la spitale din Cluj și Huedin.

A încercat să degivreze

„A încercat să degivreze (să curețe gheața de pe aripile avionului -n.r.), n-a reușit, am căzut și ne-am împlântat în copaci”, a declarat medicul chirurg Sorin Ianceu, unul dintre supraviețuitorii accidentului, potrivit Antena 3.

„Pilotul era încercerat, iar domnișoara era în șoc hipotermic. Ceilalți pasageri, unul se văita că-l doare stomacul, altul era lovit la ochi. Am luat domnișoara, am făcut o targă din lemne și am dus-o jos. Le-am dat oamenilor din avion hainele de pe noi ca să se încălzească. Acum lăsați-mă că am treabă”, a pădurarul Todea Argentin, localnicul din Horea care a ajuns primul la locul tragediei, potrivit alba24.ro.

În ciuda manevrelor de resuscitare, tânăra aflată la bordula avionului, care era medic rezident, se pare că a decedat. Femeia a fost găsită de echipele de salvatori în șoc hipotermic.

„Cinci persoane au fost transportate la spital. Pentu a șasea persoană se fac intervenții de resuscitare. Pentru a șaptea persoană nu putem confirma oficial decesul, până când nu vor veni medicii legiști”, a declarat Cătălin Chiper, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.
FILMUL ACCIDENTULUI:

Ora 23.05. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, o persoană din cele şapte aflate în avion a murit, iar celelalte şase victime au fost preluate de echipele de salvare şi vor fi coborâte până în comuna Horea, de unde vor fi preluate de ambulanţe.

Alina Marescu a mai precizat că persoana decedată este un bărbat, fără preciza însă și identitatea acestuia.

Ora 23.00. „Peste 200 de localnici ne-au ajutat să căutăm locul accidentului. Au participat salvamontiști din trei județe. Aeronava s-a prăbușit aproape de vârful Pietreasa. Pilotul e mort şi a rămas încarcerat în avion. Victimele au fost transportate cu pături de către oamenii care au ajuns primii la locul accidentului ”, a povestit salvamontistul Mircea Petrescu la Realitatea TV.

Ora 22.55. Digi 24 și RTV susțin că pilotul aeronavei a murit. Cu toate că așteaptă confirmarea oficială, cele două posturi îl citează pe salvamontistul Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor, pilotul este mort și încarcerat. La bordul aeronavei se aflau un pilot și un copilot, unul dintre ei fiind Adrian Iovan.

Ora 22.11. Radu Zamfir, medicul care a anunțat tragedia la 112, ne-a declarat: „Am fost găsiți. Eu m-am dus cu victima aflată în starea cea mai gravă și au rămas ceilalți. Un pilot are picioarele rupte şi celălalt pilot este inconștient de jumătate de oră, ceilalți au leziuni. Acum ajung paramedicii la noi”, a spus medicul Radu Zamfir.

Medicul nu a suferit leziuni grave şi a avut puterea să le acorde ajutor medical celorlaţi pasageri, blocaţi în interiorul avionului.

Ora 21.28. Cei șapte pasageri ai avionului prăbușit au fost găsiți de mai mulți localnici din localitatea Horea.

„Trei oameni de la noi din sat au descoperit avionul în zona Vârful Petrești. Am vorbit cu medicul Radu Zamfir, care se afla la bord și care a acordat primul ajutor medical celor aflați în interior. Tot medicul Zamfir mi-a spus și cum s-au prăbușit. Au zburat foarte jos prin ceață și, la un moment dat, avionul s-a lovit de vârful unui brad și s-au trezit la pământ. O femeie este încarcerată, iar unul dintre răniți este în stare critică, nu-i știu după nume. Știm că acum coboară cu cel aflat în stare mai gravă, pe brațe oamenii îl coboară deoarece nu s-a ajuns cu utilajele acolo, zona este greu accesibilă. E foarte greu de găsit în zonă, e foarte greu să te orientezi în vârf de munte, e ceață”, ne-a declarat pădurarul Cornel Olaru, fostul primar al comunei și cel cel care a mobilizat întreaga comunitate pentru a căuta avionul.

Locuitorii din Horea au luat legătura cu salvatorii și se deplasează spre Vârful Petrești pentru a ajuta echipele de intervenție.

Ora 21.20. Echipajele de salvatori au reușit să ajungă la locul accidentului aviatic, răniții urmând să fie evacuați din zonă.

Ora 20.59 Specialiștii din cadrul serviciilor secrete nu pot localiza semnalul telefonului mobil al medicului care a reușit să alerteze serviciul de urgență 112, din cauza faptului că acesta s-a descărcat. „S-a descărcat bateria telefonului și atunci nu poate fi localizat locul unde se află terminalul telefonic”, spune un specialist.

În tot acest timp, pădurarii din zonă au fost chemați să ajute la operațiunea de căutare a celor șapte persoane din avionul pilotat de Adrian Iovan.

Ora 20.45. La patru ore și jumătate de la producerea accidentului, medicii şi echipajul avionului care a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor sunt căutaţi de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişt.

„Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş, şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă.

Ora 20.15. „Au aterizat la 1.500 de metri altitudine, iar avionul s-a dezintegrat la aterizare”, a povestit dr. Dana Safta, managerul Spitalului Elias din București. La bord era și chirurgul Valentin Calu, purtătorul de cuvânt de la Elias.

Am vorbit la telefon cu dr. Calu. Mi-a spus că îi este afectată zona locomotorie, dar era conștient și coerent. Mulți dintre accidentați au fracturi. Mi se pare inadmisbil că s-a ajuns așa de greu la ei, că nu avem un sistem modern de localizare”, a mai spus Dana Safta.

Zăpadă până la brâu și ceață densă

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este „până la brâu”, iar ceaţa este foarte densă, potrivit mediafax.ro.

Abia la trei ore de la primirea apelului la 112, salvatorii au reușit să localizeze epava avionului în Pasul Ursoaia. La operațiunile de salvare participă aproximativ 15 echipaje de la ISU Alba, Cluj și Bihor.

„Colegii de la Beliş i-au localizat, dar încă nu au ajuns la ei. Au plecat din Cluj încă zece salvamontişti să ajutăm la căutări. Zona este foarte greu accesibilă”, ne-a declarat șeful Salvamont Cluj, Vasile Cipciga.

Potrivit unor surse medicale, toți cei șapte răniți sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca.

„Suntem pregătiţi, avem echipaje medicale suplimentare, răniţii pot fi internaţi la Clinica de Chirurgie nr. I pentru a fi operaţi, dacă va fi cazul. S-au mobilizat toate clinicile pentru a acorda asistenţă medicală, inclusiv cea de Neurochirurgie”, a declarat Adela Golea, coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj.

Unul dintre medici a sunat la 112. Avionul a aterizat forțat

Localizarea aeronavei s-a derulat cu dificultate din cauza faptului că avionul a zburat la joasă altitudine și nu a putut fi localizat pe radar de Centrul de Monitorizare şi Coordonare a Traficului Aerian de la Cluj. Aria de căutare a aeronavei s-a întins pe o suprafață de aproximativ 20 km, echipajele de la Salvamont Cluj și SMURD Alba efectuând operațiunile de căutare în paralel.

Din cauza ceții dense, elicopterul trimis de ISU Mureș nu a putut cerceta zona și s-a întors la bază.

Accidentul a fost anunțat la numărul de urgență 112 de către unul dintre pasageri, care a declarat că pilotul a încercat o aterizare de urgență din cauza unei posibile defecțiuni la motor.

Cei patru medici și o asistentă plecaseră din București și trebuiau să ajungă la Spitalul de Urgenţă din Oradea pentru a preleva ficatul şi corneea unei paciente aflate în moarte cerebrală. Printre medicii se numără Radu Zamfir, chirurg la Institutul Fundeni, Sorin Ianceu, medic chirurg de la spitalul din Oradea, și medicul Valentin Calu, purtător de cuvânt al Spitalului Elias.

„Echipajul este în viaţă. Se deplasau pentru a preleva organele unei donatoare în moarte cerebrală. Iar pilotul este Adrian Iovan”, a declarat pentru EVZ medicul Carmen Pantiş, coordonatorul regional de transplant Bihor.

Autor:  Ana-Maria Adamoae Mihai Şoica Cristina Lica Sorin Breazu Cristina Botezatu Silvana Chiujdea

Citiţi mai mult: UPDATE. ACCIDENTUL AVIATIC din Munții Apuseni: Răniții au fost găsiți după cinci ore. Pilotul Adrian Iovan și un medic rezident au murit – Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/accidentul-aviatic-din-muntii-apuseni-adrian-iovan-si-un-medic-au-murit-1077921.html#ixzz2r1H0jJSB
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.