„Ziarul de Iaşi“ prezintă astăzi un caz aparent minor, poate, dar care arată cât le pasă, în realitate, autorităţilor specializate ale statului de mediul înconjurător. S-a stabilit: miile de peşti au murit zilele trecute în Bahlui din cauza unor ape menajere cu amoniu deversate în râu. Dejecţii, mai scurt. Acestea proveneau de la un important furnizor de utilităţi: ApaVital. Poluarea a avut o amploare semnificativă, cantitatea de peşte ucis numai „la locul faptei“, fără a socoti şi peştii afectaţi în aval, depăşind 100 kilograme. Asta în condiţiile în care vorbim de peşti mici, de 10-15 cm, deci numeric mii de vietăţi. În aceste condiţii, măsura luată de Administraţia Bazinală Ape Prut Bârlad este una de-a dreptul consternantă: „Vom da probabil un avertisment“. Oare ce pedeapsă ar fi primit un privat? ApaVital nici măcar nu ştia cine i-a deschis stăvilarul din Tudor prin care au fost deversate „otrăvurile“ în apă: boschetarii, un muncitor căscat sau cineva interesat? Dar cui îi pasă?
La sfârşitul săptămânii trecute, în zona Podului Metalurgie ieşenii au văzut sute de peşti morţi plutind pe Bahlui. Acest incident a fost semnalat şi către reprezentanţii Administraţiei Bazinale Ape Prut-Bârlad, care au demarat o investigaţie pentru a se vedea care sunt cauzele ce au dus la nefericitul incident.
Măsuri de urgenţă
„S-au recoltat probe care au fost aduse la laboratorul de Calitate al Apei din cadrul Administraţiei Bazinale de Ape Prut-Bârlad. S-au luat măsuri de recuperare a peştilor respectivi şi s-a instalat un baraj plutitor în amonte de confluenţa râului Bahlui cu Ciric pentru a putea fi reţinuţi toţi peştii şi pentru ca aceştia să nu ajungă şi în aval“, a declarat vineri Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Ape Prut-Bârlad. Acestea nu au fost însă singurele măsuri care s-au luat de urgenţă. „De asemenea, s-a efectuat manevra de deschidere a stavilelor de la acumularea Ciric 3, adică Veneţia, în vederea realizării diluţiei pe Bahlui. Altfel spus, a fost mărită cantitatea de apă pe Ciric şi a crescut debitul, pentru a nu se ivi o situaţie similară şi în partea din aval. Din primele estimări, se pare că a fost vorba de o cantitate de aproximativ 100 de kilograme de peşte“, a mai spus Dan Buruiană la finele săptămânii trecute, atunci când nu erau gata testele de laborator făcute pe câţiva dintre peştii morţi. Ieri, analizele au fost însă finalizate şi au scos la lumină faptul că peştii ar fi murit din cauza unei deversări de ape menajere uzate ce conţineau amoniu.
„S-a umblat la stăvilar“
„Cauza morţii piscicole din zona Podul Tudor Vladimirescu – Podul Metalurgie a fost prezenţa amoniului în râul Bahlui. Au avut loc evacuări accidentale de ape uzate menajere pe malul stâng din Tudor Vladimirescu. Aceste evacuări au apărut de la un colector aparţinând ApaVital“, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Ape Prut-Bârlad. El a mai spus, de asemenea, că în prezent valorile de calitate a apei din zona respectivă sunt normale, pentru că s-au luat la timp măsurile necesare. „Reprezentanţii ApaVital şi-au asumat incidentul şi au participat, alături de noi la luarea tuturor măsurilor. Mai mult, au strâns peştii morţi şi i-au dus la anihilat“, a continuat Dan Buruiană. El a adăugat că, drept sancţiune, ApaVital va primi, cel mai probabil, un avertisment. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ i-au contactat însă şi pe reprezentanţii ApaVital, pentru a obţine un punct de vedere despre întreg incidentul cu peştii morţi din Bahlui. „Între Podul Tudor Vladimirescu şi Podul Metalurgie, societatea care amenajează Bahluiul pregătea zona pentru lucrări. Apele de acolo sunt deviate, iar în zonă Bahluiul era aproape scurs, deci peştii erau oricum condamnaţi. Am găsit însă că la stăvilarul din dreptul mall-ului din Tudor Vladimirescu cineva a umblat şi a dat drumul la apa menajeră. Peştele rămânând în bălţi, apa s-a combinat cu cea deversată, iar peştii s-au sufocat“, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital. El a mai spus că nu se ştie cine a umblat la stăvilarul din dreptul centrului comercial din Tudor. „Pot să vă spun sigur că nu reprezentanţii ApaVital au umblat la acel stăvilar. Nu ştim deocamdată cine a făcut acest lucru şi cu ce scop. Avem câteva bănuieli, dar în prezent nu există dovezi pentru a le confirma, aşa că nu pot spune mai multe“, a mai precizat Răzvan Manolache. El a spus că reprezentanţii ApaVital au participat, într-adevăr, la luarea tuturor măsurilor care s-au impus într-un astfel de caz.