spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

58.000 de bolnavi vin din judetele vecine

- Advertisement -

Dupa descentralizare, spitalele au fost preluate de autoritatile locale . Acestea realizeaza investitii din impozitele iesenilor, desi o treime din pacienti sint din judetele Moldovei. Peste 58.000 de pacienti au venit anul trecut din afara Iasului. Pe de alta parte, medicii ieseni spun ca majoritatea bolnavilor vin in stare grava, ceea ce determina cresterea costurilor de tratament. In plus, Casa de Asigurari deconteaza doar partial aceste costuri. „Sint doar doua solutii posibile: ori primim mai putini pacienti, ori decontam mai mult”, spune seful DSP.

O treime din pacientii care sint internati in fiecare an in spitalele iesene vin din alte judete, in special din zona Moldovei. Pe primul loc in top se afla judetul Vaslui care numai in anul 2010 a trimis la Iasi peste 15.000 de pacienti. Urmeaza judetul Botosani, cu 10.472 de pacienti si la mica distanta judetul Suceava, cu 10.239 de pacienti trimisi in spitalele iesene in ultimul an. Desi decontarea cazurilor de catre Casa Judeteana de Asigurari
de Sanatate se face indiferent de domiciliul pe care il are pacientul, numarul mare de pacienti din alte judete a stirnit nemultumirea autoritatilor locale iesene care se pling ca de investitiile facute cu banii iesenilor beneficiaza si altii care nu platesc taxe si impozite la Iasi.

Reprezentantii Primariei spun ca descentralizarea spitalelor a insemnat si o mare responsabilitate financiara, astfel ca trebuie sa investeasca mai mult in unitatile medicale pe care le au in subordine. In acelasi timp, de investitiile realizate din banii de la bugetul Iasului vor beneficia si pacientii care ajung aici din alte judete. Pe de alta parte, conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi afirma ca spitalele fac mai multe servicii medicale decit le sint decontate, ceea ce inseamna pierderi financiare care sint recuperate foarte greu sau chiar deloc.

150 de internari din alte judete, zilnic

Dupa „explozia” de pacienti din anul 2009, in anul care a urmat numarul celor care au avut nevoie de ingrijiri medicale in spitalele iesene a inceput sa scada, inclusiv numarul celor care au ajuns aici din alte judete. Astfel, conform unei statistici realizate de catre Directia de Sanatate Publica Iasi, in anul 2007 au fost inregistrati 179.659 de pacienti internati in spitalele iesene, 53.327 dintre acestia avind domiciliul in alt judet. In 2008 numarul pacientilor a scazut usor pina la 178.392, dintre acestia 52.088 neavind domiciliul in judetul Iasi. O crestere semnificativa a fost inregistrata in anul 2009.

Spitalele iesene au raportat pentru acel an un numar de 207.745 de pacienti internati, 60.482 dintre acestia nefiind ieseni. Anul urmator aduce o usoara scadere, respectiv 205.009 pacienti, 58.142 dintre acestia fiind din alte judete. „Pina in momentul de fata, decontarea cazurilor s-a facut la fel pentru orice pacient, indiferent din ce localitate a venit el. Spitalul primeste finantare pe criterii istorice, in functie de ce fel de servicii medicale a prestat, ce internari a avut, n-are importanta daca acel pacient este din Iasi sau alt judet”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate
Publica Iasi.

Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Iasi nu par multumiti cu situatia pacientilor din spitale. „Descentralizarea e binevenita, dar pina la un punct. Ar trebui modificata legislatia in asa fel incit si Guvernul sa dea fonduri pentru spitale pentru a acoperi eventual costurile pentru pacientii din alte judete. Trebuie o finantare dubla, atit de la Guvern, cit si de la autoritatile locale. Un iesean cu o gindire logica nu poate avea alta opinie”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al Primariei Iasi.

In 2010, Primaria a alocat pentru spitale in contul cheltuielilor de capital 500.000 de lei pentru Spitalul „C.I. Parhon”, 286.409 lei pentru Spitalul de Recuperare si 652.508 lei pentru Spitalul „Sf. Spiridon”. Dupa descentralizare, Primaria a ramas cu doua spitale, iar pentru 2011 a alocat 1.600.000 lei pentru Spitalul „C.I. Parhon” si inca un milion pentru Spitalul de Recuperare. Daca toate cheltuielile cu medicamentele si investigatiile pentru pacienti sint decontate prin contractul cu CJAS, de reabilitarea cladirilor spitalelor care sint acum in subordinea autoritatilor locale ar trebui sa se ocupe doar CL si CJ Iasi. De aceste investitii insa ar urma sa beneficieze si pacientii veniti din alte judete care nu contribuie cu nimic la bugetul Iasului.

Practic, autoritatile locale iesene ar trebui sa faca investitii in spitalele care trateaza intreaga regiune a Moldovei. De acest lucru nu pare insa foarte nemultumit presedintele CJ, sase spitale venind in subordinea CJ dupa descentralizare. „Orice pacient este binevenit si e normal sa vina la Iasi pentru ca actul medical este de calitate si tratamentul este complex. Sintem un centru medical universitar si ar trebui sa fim mindri de asta. Nenorocirea e ca cei care vin din alte judete au probleme mai grave si tratamentul este mai scump. Bugetul CJ pe 2011 a prevazut opt milioane de lei pentru cele sase spitale, dar vor mai fi si rectificari pe parcurs”, a declarat Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi.

Pe de alta parte, in Spitalul de Neurochirurgie, care este acum in subordinea CJ, ultimele fonduri venite pentru reabilitarea cladirii si a unor sali de operatie au fost tot de la Ministerul Sanatatii. De asemenea, cladirile in care se afla Maternitatea „Elena Doamna”, tot in subordinea CJ, se afla intr-un stadiu avansat de degradare, fara a exista un proiect concret de reabilitare.

Cei mai multi pacienti „straini” provin din Vaslui

Cei mai multi pacienti din alte judete ajung in Spitalul „Sf. Spiridon”. Astfel, anul trecut, din cele 39.672 de persoane internate in spital, 14.624 au fost din alte judete. Cei mai multi pacienti au venit din Vaslui, respectiv 3.945, urmeaza Botosani, cu 2.906 pacienti, si Suceava, cu 2.600. Nici cu un an inainte lucrurile nu au stat prea diferit. In 2009 au fost internati in Spitalul „Sf. Spiridon” 39.970 de pacienti cu diverse afectiuni, 15.116 dintre acestia venind din alte judete. Primul loc a fost ocupat tot de Vaslui, cu 4.089 de pacienti, urmat de Botosani, cu 3.168 de pacienti, si Suceava cu 2.561 de pacienti.

Desi conducerea spitalului admite ca numai aici pot fi tratate anumite cazuri care nu ar avea sanse in alte judete, spune insa ca ceva trebuie schimbat pentru ca sistemul sa functioneze mai bine. „La noi in spital se cheltuieste mai mult cu pacientii din alte judete decit cu cei veniti din Iasi pentru ca in cele mai multe cazuri acesti pacienti ajung la noi cind deja starea lor este extrem de grava, iar tratamentul care se impune este mult mai costisitor. Eu nu spun ca pacientul sa vina cu tot cu decontarea de la Casa de Asigurari din judetul sau, insa macar sa vina cind starea lui nu este inca foarte grava. Un pacient care e internat intr-un spital dintr-un judet apropiat si medicii constata ca nu au dotarea necesara pentru a-l trata sau medicamentele necesare trebuie trimis imediat la Iasi. Daca toti pacientii ar fi trimisi la noi la timp costurile s-ar diminua cu cel putin 70%”, a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Daca in Spitalul „Sf. Spiridon” peste o treime din pacientii internati nu sint din Iasi, exista spitale in care numarul pacientilor din afara judetului este aproximativ acelasi cu numarul iesenilor. Astfel, in 2010 au fost inregistrati la Institutul de Boli Cardiovasculare 4.304 pacienti care au avut nevoie de internare mai multe zile. Peste jumatate dintre acestia, respectiv 2.607, au venit din alte judete, in special din Suceava, Bacau si Vaslui.

Un procent semnificativ de pacienti din afara Iasului se inregistreaza si la Spitalul de Recuperare. Din cei 7.750 de internati din 2010, 8.518 persoane au venit din alte judete. Aici se intoarce pe primul loc judetul Vaslui cu 2.920 de pacienti, urmat de Suceava, cu 1.609, si Neamt, cu 1.276 de pacienti. Regional este si Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu”, unde 4.834 de pacienti din totalul de 11.624 de internati sint din afara Iasului.

Multi pacienti ajung la Iasi pe ultima suta de metri

Problemele spitalelor in ceea ce priveste finantarea ar fi mult mai mici insa daca toate cazurile pe care le trateaza ar fi decontate. „Nici o casa de asigurari din tara nu a decontat tot ce s-a realizat. Acesta este sistemul romanesc de asigurari, realizam mai multe servicii medicale decit ne permitem sa decontam. Sint doar doua solutii posibile: ori primim mai putini pacienti, ori decontam mai mult. Una din solutii ar fi lista de asteptare”, a mai spus dr. Cepoi.

Pe de alta parte, conducerea DSP recunoaste ca situatia actuala nu poate fi schimbata si ca in continuare un numar mare de pacienti din alte judete vor ajunge in spitalele iesene. „Nu poti sa dotezi si sa creezi conditii pentru interventii de aceeasi complexitate si performanta in toate judetele pentru ca in general adresabilitatea pe o anumita specialitate nu este suficienta. De exemplu, nu pot face chirurgie cardiaca in toate judetele, n-as avea ce opera in fiecare judet si atunci acesta devine un serviciu cu caracter regional, ca sa fii eficient”, a adaugat directorul DSP.

De asemenea, un alt motiv pentru care mii de pacienti se indreapta spre Iasi este faptul ca in judetele lor nu sint medici specialisti. Conform directorului DSP in judetul Vaslui, de exemplu, exista un singur medic neurochirurg, dar nu exista nici un medic urolog. Neurochirurgi nu sint deloc in spitalele din Botosani, care duc lipsa si de endocrinologi, chirurgi maxilo-faciali sau chirurgi plasticieni.

„Noi primim toti pacientii, indiferent de unde vin, insa cel mai bine e sa fie trimisi in momentul zero. Am avut pacienti care au stat saptamini intregi internati in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva si al caror tratament ne-a costat miliarde de lei vechi. Cu banii pentru un astfel de pacient ar putea fi tratati alti o suta de pacienti cu afectiuni mai putin grave”, a spus directorul celui mai mare spital din Moldova.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.